Judecatorul CCR Daniel Morar renunta la premiul primit in 2011 de la GDS argumentand ca decizia de a acorda premiul G.D.S. pe anul 2018 procurorului general Augustin Lazar l-a determinat sa reflecteze asupra semnificatiei acestui premiu.
„Decizia dvs. de a acorda premiul G.D.S. pe anul 2018 domnului procuror general Augustin Lazar m-a determinat sa reflectez asupra semnificatiei acestui premiu, acordat si subsemnatului in anul 2011”, afirma Morar in scrisoarea deschisa.

El spune ca, atunci cand G.D.S. i-a acordat premiul in anul 2011, pentru „modul in care, in pofida presiunilor politice, a asigurat eficienta, independenta si impartialitatea anchetelor de coruptie si frauda in dosare cu politicieni si alti functionari publici”, a apreciat acest gest nu atat ca o recunoastere a meritelor si a realizarilor sale profesionale, in calitate de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, cat, mai ales, ca o acceptare a faptului ca este format in spiritul valorilor civice pe care organizatia le promova.

„Tocmai de aceea, in contextul dezvaluirilor recente ivite in spatiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazar ca procuror in perioada regimului comunist, surprinderea mea a fost cat se poate de mare atunci cand am aflat ca premiul G.D.S. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, in pofida faptului ca activitatea dansului a presupus volens nolens, prin actele intocmite in dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cautionarea regimului represiv. Din cate ne dam seama, domnul Augustin Lazar nu a fost un tortionar, insa nu este nici un inocent„, scrie fostul sef DNA.

„Constatam, de asemenea, ca societatea romaneasca postcomunista nu a generat o dezbatere serioasa cu privire la rolul magistraturii in perioada 1945-1989 care sa fi evidentiat macar o „culpa istorica” a judecatorilor si procurorilor. Aceasta insa nu face legitima dorinta unui procuror, care a cautionat intr-un fel sau altul un regim represiv, de a ocupa cea mai inalta magistratura in cadrul Ministerului Public, aceea de procuror general intr-o societate democratica in care, in plus, comunismul, ca regim politic, a fost condamnat.

In conditiile in care domnul Augustin Lazar a pastrat tacerea cu privire la aceste aspecte ale carierei sale, macar in momentul in care ele au aparut in spatiul public ar fi trebuit sa-si prezinte demisia. Nu a inteles sa o faca, dar nu aceasta este vina dvs. „Vina” dvs este ca, in aceste conditii, dupa tot ce stim/stiti acum si in pofida valorilor pe care le-ati promovat de-a lungul anilor, intelegeti sa ii acordati premiul G.D.S. Astfel, in opinia mea, premiul dvs inceteaza sa mai recompenseze o persoana care promoveaza valorile unei societati democratice si ale statului de drept”, argumeneza Daniel Morar.

„Rostul acestei scrisori nu este acela de a critica alegerea dvs., ci doar de a-mi justifica decizia de renuntare la premiul G.D.S. pe care mi l-ati acordat in anul 2011”, precizeaza el.