Până în 1947, dacă nu greșesc, data de 10 Mai a fost sărbătorită, aceasta având o triplă semnificație: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului Rege al ţării!

Există și a patra sărbătoare, mai puțin știută: Pe 10 Mai este și sărbătoarea aromânilor. Recunoașterea lor ca națiune s-a făcut acum 114 ani prin Iradeaua (firmanul) Sultanului Abdul Hamid al II-lea, la presiunea diplomatică a Regelui Carol I și a guvernului român.
Istoria României moderne nu începe cu instaurarea bolșevismului și forțarea abdicării Regelui Mihai, pe 30 dec. 1947, când a fost proclamată republica populară, așa cum cred mancurții nației.

Nici astăzi aromânii nu sunt recunoscuți ca naționalitate în toate statele din Balcani, ceea ce arată diferența dintre România de atunci și România de azi.

Mai mult, o parte din comunitatea aromână din România, din dorința lor de a demonstra faptul că nu există nicio legătură etnică între români și aromâni, escamotează complet această sărbătoare.

PS L-a auzit cineva pe președintele României, ocupat cu parastasul (S)UE de la Hermannstadt, să fi spus ceva despre sărbătorirea Independenței și câștigarea suveranității României? Mă îndoiesc că gașca din care face parte Johannis, a celor care-l reevaluează pe Marx (Junker & comp) au astfel de sensibilități.

Iulian Capsali