George Simion, liderul Mișcării Unioniste, care candidează independent la Parlamentul European, afirmă că a fost bătut de „extremiști maghiari” la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, unde s-a deplasat după ce pe rețelele sociale au apărut imagini cu crucile a zeci de eroi români acoperite cu saci negri de gunoi.

Candidatul George Simion la europarlamentare a fost lovit de un individ purtând un tricou cu însemne maghiare, după ce Simion i-a întrebat pe cei din grup de ce au acoperit crucile românești.

Ulterior, unul dintre aceștia a spus că nu ei le-au acoperit, ci „Dumnezeu”. Pe filmare se vede cum alt cetățean de etnie maghiară discută cu Simion, spunându-i că regretă acțiunile desfășurate până acum acolo.

„De ce ați acoperit crucile românești”, întreabă George Simion, la începutul filmării. Doi bărbați, dintre care unul purta un tricou cu Ungaria mare, îl întreabă, în limba română, cu accent maghiar, de ce îi învinuiește pe ei de acest incident. „Nu ați acoperit dvs?”, continuă George Simion, la care bărbatul cu tricoul răspunde: „Dumnezeu”.

Urmează apoi o busculadă la finalul căreia George Simion afirmă: „Am venit la acest cimitir să vedem care e situația cu crucile de aici și a venit un grup de etnie maghiară și pur și simplu m-au lovit”.

Reamintim că acest cimitir, din Valea Uzului, a fost scena unei profanări asumate de către o grupare de etnici maghiari, după cum a relatat ActiveNews. Nu e clar dacă aceștia sunt și cetățeni români.


George Simion ceruse sancționarea celor vinovați printr-un comunicat de presă. „Este revoltător ce se întâmplă la granița dintre județele Bacău și Harghita, pe teritoriu românesc. Profanarea mormintelor eroilor români este o profanare a memoriei colective și a istoriei naționale! Cer pedepsirea de urgență a celor responsabili de acțiunile antiromânești, realizate la comandă pentru scoruri electorale”, a spus George Simion, candidat independent pentru Parlamentul European.

NapocaNews