De zeci de ani, efectul ceaiul de merișor este studiat în numeroase țări. Iată un ceai care este considerat un ”doctor” competent cu efecte terapeutice în tratamentul a zeci de boli.

Fructele de merișor conțin proantocianidine, compuși care potrivit cercetătorilor pot preveni infecțiile tractului urinar prin acțiunea lor împotriva rezistenței bacteriilor de tip E. coli. Populațiile indigene din America, ca și moții, locuitorii Munților Apuseni, foloseau merișorul pentru vindecarea infecțiilor tractului urinar.

Merișorul ( Vaccinium vitis-idaea-merișorul de munte) este cultivat foarte mult în SUA și în Canada. În aceste zone geografice, produsele obținute din merișor sunt foarte populare , mai ales sucul de merișor, merișorul uscat și îndulcit sau o varietate de dulcețuri și gemuri. În aceste zone geografice, doar 5% din producția de merișor este consumată crudă.

În anul 1951 în SUA a fost înființat un institut de cercetări care se ocupa chiar de studierea merișorului în scopuri terapeutice.

Substanțele active prezente în compoziția merișorului

De la merișor se recoltează și fructele, și frunzele în perioada septembrie-octombrie. Cercetătorii susțin că frunzele de merișor conțin :ulei volatil format din arbutozida și metilarbutozida, precum și hidrochinona, flavonoizi, tanin, acid chinic, vaccinina, vitamina C, săruri de magneziu și acizi organici. În același timp, fructele de merișor sunt bogate în zaharuri, acizi citric, malic, benzoic, vitamina A, vitaminele B1, B2, C, tanin și săruri minerale.

Merișorul este numit de specialiști ”doctoral rinichilor”

Merişorul este planta numită de numeroși specialiști „doctorul rinichilor”. Studii de specialitate realizate în numeroase laboratoare din Europa demonstrează că extractele obţinute din fructele, frunzele şi mugurii merişorului sunt cele mai importante remedii pentru dizolvarea uraţilor, substanţe din care se formează pietrele la rinichi. Încă din antichitate, tratamentele cu merişor erau considerate leacuri miraculoase pentru multe boli, îndeosebi pentru cele ale tractului urinar.

Merişorul este un anticoncepţional pentru bărbaţi

Cercetările au scos la iveală că preparatele cu merişor acţionează ca un anticoncepţional pentru bărbați. De aceea, extractele acestei plante pot fi folosite doar de bărbaţii care nu doresc să aibă copii.

Sucul plantei are efect contra bacteriilor

Sucul de merișor acționează asupra bacteriilor E.coli deoarece micșorează rezistența acestora la antibiotice. De aceea, posibilitatea declanșării unei infecții are un efect redus. În același timp, un studiu desfășurat în cadrul Universității Harvard și Rutgers a descoperit că efectul sucului contra bacteriilor poate fi obținut și prin consumul de merișoare uscate.

În tratarea infecțiilor produse de bacteria Helicobacter pylor au fost asociate merişorul şi sovârvul

Merișorul este și un tratament natural contra bacteriei Helicobacter Pylori. Această bacterie este responsabilă de apariția a numeroase cazuri de gastrită și de ulcer (peste 40 %). În acest scop, a fost realizat un studiu la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, în care au fost asociate doua plante excepționale în tratarea infecțiilor produse de bacteria Helicobacter pylori, și anume: merișorul și sovârvul (Origanum vulgaris). Cele doua plante fac un cuplu extraordinar în sensibilizarea acestei bacterii, care devine mult mai vulnerabilă la tratamentul cu antibiotice clasice.

NapocaNews