La Jason Jacques Gallery, de pe 73 St., una dintre cele mai sofisticate si elitiste gelerii, am putut vedea raritati, spuneai ca sunt opere antice descoperite in urma unor sapaturi recente, forme ciudate, unele vase ciobite, forme din ceramica si sticla care imitau natura in destamare, precum cioturi, crengi, trunchiuri, copaci rupti, vase sparte, rareori forme animaliere intregi.

Dar toate aceste lucrari, desfasurate pe spatiul a doua nivele, erau opere contemporane, ale unor artisti cultivati de galerie, precum Eric Serritella, Morten Løbner Espersen, Osamu Kojima, Gareth Mason, Anne Marie Laurey și Kim Simonsson. Confluenta dintre vechi si nou, figurativ si non-figurativ era nota cu precadere a expozitiei. Dar galeria se mandrea cu faptul ca expune pentru prima dată lucrările unei artiste din Brooklyn, Shari Mendelson (n. 1964).

Lucrările sale de artă, care poartă aspectul și farmecul unor descoperiri arheologice antice, sunt de fapt contemporane atât din punct de vedere material, cât și conceptual. Sunt toate foarte delicate, fragile. Dar din materia insignifianta, din plasticul ordinar, pe care il aruncam, din gunoiul de zi de zi, ea face un spectacol artistic. Micile prelucrari care imita sticla sunt obiecte decorative, care au forme animaliere. Este un zoomorfism plastic sui-generis. O chinezarie cu valoare decorativa, mai ales in zona vaselor de flori, de diferite forme si dimensiuni si foarte colorate.

Din nimic, artista face obiecte de joaca, pe care sa le admiri. Cu alt cuvinte, ea are un extraordinar simt al ludicului, transformand materia in jucarii, in papusi, in mici animale, in tot ceea ce fantazam si se ascunde vederii. Lucrările sale sunt realizate cu o varietate de materiale mixte și sentimentul este ca in lumea care ne inconjoara, in ceea ce nu vedem, fiindca este curent, obisnuit, nu ne mai intereseaza, Shari Mendelson descopera forme nebanuite, adesea enigmatice.

Am cunoscut-o pe Shari, mi-a explicat cum creeaza obiectele din plastic, o operatie foarte dificila, care imita munca speciala din turnatoriile de sticla, iar eu i-am spus ca opere asemanatoare am vazut al Asia Week, realizate de artistii contemporani chinezi. Arta focului cere multa migala, dar spectacolul este pe masura.

Si am fost surprins ca in grupul lui Shari se discuta politica. De obicei, in galerii nu se face politica. Dar in acea zi aparuse in ziarul “Washington Post” stirea ca Donald Trump, de cand este presedintele Americii, de la inscaunare si pana azi, a comis 10 mii de “fake news”, de stiri false! Cate 23 de declaratii false pe zi! Va dati seama ce bomba! Dar cine sa fi numarat aceste minciuni? E posibil sa existe o masina, care sa fie programta in acest scop? Imposibil. Cica le-ar fi numarat trei ziaristi. Au fost platiti sa numere. Cum, chiar zece mii? Eu cred ca sunt mult mai multe, sustinea un domn foarte slab cu parul alb si infofolit cu un pardesiu gri, care aluneca pe el. Semana cu “Omul invizibil” al lui Ralph Ellison. Numai povestea cu Zidul, sustinea si doamna cu care era, probabil consoarta sa, cu un par negru, taiat scurt (parea o peruca), a produs un taifun de stiri false! E necesar sa ne gandim mai bine ce vrem, incotro mergem? Traim o dictatura originala, din care lipseste complet cuvantul democratie, fiindca in America nu mai exista nici un fel de democratie. Uite aici, arta, numai consumerism. Se mai face arta adevarata? Nu. Nici nu artist nu se mai gandeste la ideal, ci numai la pragmatic.

In timpul lui Obama societatea americana se indrepta spre marxism. Bibliotecile erau pline de carti ale lui Marx, Engels si Lenin. Si acum, daca mergeti la Barnes and Noble, gasiti Manifestul Partidului Comunist. Da, zic, dar gasiti si Mein Kumpf! Nu conteaza, face el, dand din mana. Noi nu vom fi niciodata nazisti. Nici comunisti. Dovada ca a venit deodata Trump, care a salvat imperialismul. Ati fost vreodata la Moscova? Acolo e imperialism, ca si la noi. Lumea vrea peste tot imperialism. Pai Marx a spus ca daca nu aplicam bine comunismul, se ajunge la consumerism. Ce imagine ne ofera ispravile lui Andy Warhol? De la comunism la consumerism. Europa cu Mona Lisa, noi, americanii, cu Campbell Soup. E limpede ca America de maine va fi comunista. In orice caz, nu in timpul lui Trump, care stapaneste tot arsenalul unei false democratii, conducand totul, printr-o retea de sfori, ca un dictator.

De la comunism la consumerism, se poate. S-a putut. Insa de la consumerism la comunism, e posibil? Inca nu s-a incercat. In orice caz, asa ceva n-am mai auzit in nici o galerie. Sa fie aceasta vocea americanului de rand?

Ar fi bine daca Trump s-ar deghiza, cum faceau domnitorii nostri in trecut, si s-ar stecura prin multime, printre oamenii de rand, sa traga cu urechea, sa le auda glasul, parerile. Se pare ca intre varful puterii si omul de pe strada, dintr-o galerie, se naste o prapastie.

Lucrarile din galeria lui Jason Jaques exprimau, involuntar, aceasta realitate, ele erau forme noi ale unor realitati vechi, o imagine a realului denaturant, a unui figurativ nonconformist. Nu-i de mirare, arta reflecta epoca in care este creata. Acesta este rolul ei, sa ilustreze viata.

Grid Modorcera, Dr. in arte
Corespondenta de la New York