Episcopul Macarie a oferit vineri la Oslo Crucea Nordului, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Europei de Nord, pentru două foste deţinute politic în timpul regimului comunist din România.

Evenimentul a avut loc după slujba Sfântului Maslu oficiată în biserica românească din capitala Norvegiei la care au participat şi Galina Răduleanu și Niculina Moica, cele două foste deţinute politic.

Două zile mai târziu, în Duminica Mironosiţelor, după Sfânta Liturghie oficiată în biserica din Oslo, Galina Răduleanu și Niculina Moica au dat o mărturie vie înaintea credincioşilor prezenți, vorbindu-le despre ororile regimului comunist ateu, dar și despre curajul și primejdia mărturisirii.

În cuvântul rostit în acest context, Episcopul Macarie a făcut pentru început o scurtă prezentare a celor două invitate.

Doamna Galina Răduleanu, medic, a fost „fiica preotului Boris Răduleanu, arestată la 24 de ani, dimpreună cu tatăl său și cu fratele său, condamnată la șapte ani de închisoare, petrecuți la Uranus, Jilava, Arad și Oradea”.

Doamna Niculina Moica, „arestată la numai 15 ani, care a petrecut cinci ani în închisorile de la Târgu Mureș, Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, la rândul ei avându-și tatăl ei arestat”.

În continuare, ierarhul le-a admirat pentru curajul de care au dat dovadă în experienţele traumatizante prin care au trecut, titrează Basilica.ro.

„Iată, așadar, două tinere care în întunecatul regim comunist au avut acest curajul de a scrie și spune ce gândesc, de a înfrunta cu vitejie ororile anchetelor, proceselor, penitenciarelor, păstrându-și ținuta morală și după ce au fost eliberate”.

Părintele Episcop a adresat îndemnul de cinstire consecventă a „femeilor creştine ale neamului” nu numai în Duminica Mironosiţelor, ci „să ne aducem aminte, să ne rugăm și să vorbim permanent despre jertfa acestor femei”.

NapocaNews