Fotograful Andrei Klein expune începând de marți, 7 mai, la Muzeul de Artă din Cluj, colecţii unice de filatelie, fotografie, carte poştală, numismatică şi documente istorice, care au ca temă Israelul.

Printre cele mai reprezentative exponate se află primele timbre tipărite de Fondul Național Evreiesc începând cu anul 1902 și colecţia poştală a Israelului, începând chiar cu prima serie, care a apărut în 16 mai 1948, la două zile de la declaraţia de independenţă a statului Israel.

Această serie poartă inscripţia „Poşta Evreiască” (în ebraică, „Doar Ivri”), deoarece, la data tipăririi anticipate, în 4 mai 1948, încă nu se hotărâse numele noului stat şi nici numele banilor care urmau să fie folosiţi.

O valoare deosebită în cadrul expoziţiei o au cărţile poştale din anii ’20 – ’30, cărţile poştale militare, monedele cu imaginea unor personalităţi marcante pentru istoria statului, câteva dintre primele bancnote ale Băncii Naţionale Israel şi numeroase alte documente reprezentative pentru evoluţia unora dintre valorile fundamentale care au contribuit la crearea şi existenţa unuia dintre cele mai moderne state din Orientul Mijlociu.

Expoziția „71 de ani de la proclamarea independenței Statului Israel” va fi vernisatămarți, 7 mai, la ora 18.00 şi poate fi vizitată până în 19 mai.

Colecţionarul Andrei Klein va susţine şi o prelegere initulată „Israelul vechi și nou”.

Personalitate marcantă pentru cultura iudaică, Andrei Klein s-a născut în 1942 în lagărul Moghilev-Podolski din Transnistria şi, în urma unor îndelungate şi pasionate preocupări culturale, deţine unele dintre cele mai valoroase colecţii, de referinţă pentru istoria şi evoluţia statului Israel.

NapocaNews