Ar fi trebuit să sărbătorim astăzi ziua în care Kogălniceanu citea la tribuna Parlamentului României, în data de 9 mai 1877, Declarația de Independență in care se spunea limpede: „suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”.

Ce a mai rămas astăzi din independența României? Militarii noştri luptă şi mor pentru – vorba unui amic – apărarea plantațiilor de opiu din Afganistan.
Parlamentul este cea mai lovită şi demonizată instituție a statului la această oră, pentru că este mai greu controlabilă. Binomul SRI – DNA, alături de presa mainstream, slujeşte interesele ostile țării, fiind în slujba globalizării, deci total opuse ideii de Independență.
Executivul „tehnocrat” este pus din afară ca să privatizeze (să vândă) tot ce a mai rămas din elementele constitutive ale suveranității economice, din sănătate, servicii etc.
Clasa politică este decimată cu tema corupției in aplauzele publicului iacobinizat iresponsabil – probabil că şi Kogălniceanu ar fi astăzi amenințat cu arestul preventiv – şi pierdem substanță statală pe zi ce trece.
Termenul de „națiune” si derivatele sale au devenit prohibite în discursul public. Eroii naționali sunt supuşi oprobriului; istoria este rescrisă. Nu mai adaug restul, dorința „ambasadelor” de a demantela Biserica Neamului, noțiunea de Familie ş.a.m.d.

Ce avem de sărbătorit?
Faptul că Statul Român a devenit în 25 de ani o ficțiune tristă si o excepție între fostele state comuniste din estul Europei, cele care îşi apără suveranitatea in fiecare zi, cu discursuri ale politicienilor care la noi ar stârni scandalul pseudo-elitelor si urecheala secretarilor 5 sau 7 de la ambasade?

Nu ne dovedim, ca neam, capabili să păstrăm ce s-a construit în nici 150 de ani de la discursul lui Kogălniceanu. Pentru că am ratat momentul ’90 iar Securitatea s-a convertit în aparatoarea intereselor corporatist-bancare, prin care este „ponderată” politica țării.

Discursul istoric al lui Kogălniceanu, citit acum, când acțiunea de colonizare a României este aproape desăvârșită, ar trebui să ne pună măcar pe gânduri, dacă suntem incapabili de acțiune.

Trăiască România Liberă si Independentă!

Iulian Capsali