Roz, roșii, albe, galbene, portocalii sau chiar violet-albastre, mușcatele vă împodobesc ferestrele, dar proprietățile terapeutice le întrec pe cele estetice. Mușcata roșie îmbunătăţeşte metabolismul, dizolvă pietrele şi opreşte hemoragiile.

Afecțiunile sistemului respirator: faringita, laringita. Se fac spălături nazalo-faringiene cu infuzie din flori sau frunze proaspete de mușcată. O lingură cu vârf de plantă tocată se infuzează 8 ore, în 250 ml de apă fierbinte. Cu 100 ml de infuzie se fac spălături, iar în cei 150 ml rămași se adaugă 5 picături de lugol și se face gargară.

Bronșita și pleurita. Se folosește tinctura din frunze de mușcată tocate mărunt. Într-un borcănel de 300 ml se pun 1/3 frunze și se toarnă peste ele țuică, apoi se infuzează în frigider timp de 3 săptămâni. Se bea tinctura strecurată câte o lingură, cu 150 ml de ceai de mentă, de 3 ori pe zi. Cu aceeași tinctură se fac frecții în zona plămânilor, pe piept și pe spate, înainte de culcare.

Afecțiuni stomacale. Se prepară infuzie din 8-10 frunze și 250 ml apă fierbinte și se bea de 3 ori pe zi, câte 1/3 de pahar, înainte de masă. Se ameliorează nu numai starea aparatului digestiv, dar și funcția pancreasului, a inimii, se restabilește nivelul de glicogen în ficat, se reglează tensiunea arterială.

Pietrele la rinichi. Balsamul vindecător se prepară din 20 ml suc proaspăt stors din frunze și flori, 50 g de miere de albine, 20 ml tinctură de propolis și 100 ml vin roșu tare sau 65 ml coniac. Amestecul se infuzează 14 zile în frigider și se păstrează la rece. Se bea câte o lingură, de 2 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 2 săptămâni, conform www.formula-as.ro.

După chimioterapie sau citostatice. Pentru eliminarea toxinelor din organism, se face o infuzie din 3 frunze rotunde de mușcată, în 250 ml de apă fierbinte. Ceaiul se bea rece în timpul zilei, câte o înghițitură la fiecare oră.

NapocaNews