A XII-a ediţie a festivalului cultural Miraje este în desfăşurare zilele acestea în Cluj-Napoca. Peste 300 de elevi cu și fără dizabilități provenind din 10 localități din țară vor urca pe scena Mirajelor pentru a cânta, a dansa și a juca teatru, într-un eveniment dedicat integrării în comunitate a persoanelor cu deficienţe de vedere.

Evenimentul şi-a luat startul în 10 mai cu Biblioteca vie, un program menit să scoată în evidenţă poveştile persoanelor cu deficienţe de vedere care se bucură de succes în domeniul lor de activitate. Ieri, 13 mai, programul a continuat cu o dublă lansare de carte: poetul Dorel ghemu, reprezentant al versificatorilor nevăzători din Moldova, a înfăţişat publicului două volume: Glas de carte şi Jurnal epistolar. Scriitoarea Ana Hompot a prezentat câteva fragmente din versurile lui Dorel Ghemu:

„Tu aveai trăsături de crin abia înflorit;
eu aveam aer de admirator înmiresmat.
Să dăinuim întregiţi: eu, crin curat,
cu sufletul senin,
tu – soare către mine răsărit„.

Festivalul cultural Miraje, prin ateliere, spectacole de modă şi concursuri, îşi propune să demonstreze vizitatorilor că, atunci când vine vorba de artă, dizabilitatea nu e un dezavantaj. Un punct interesant a fost Cafeneaua pe întuneric, unde clujenii au putut experimenta pentru scurt timp cum este pentru un nevăzător să iasă în public: într-o lume alertă, plină de obstacole. Dar despre program ne spune mai multe coordonatorul evenimentului, psihopedagog Diana Găucă, pentru Radio Cluj.

NapocaNews