Un grup format din câteva sute de membri ai unei grupări neonaziste au marșăluit în data de 1 mai pe străzile unei localități din Saxonia, o regiune a Germaniei. Îngrijorarea evreilor care trăiesc într-una dintre cele mai puternice țări europene nu a întârziat să apară.

Ca circumstanțele să fie și mai grave decât par la prima vedere, evenimentul șocant s-a desfășurat în ajunul Yom HaShoah. Aceasta este ziua în care membrii comunității evreiești din fiecare colț al mapamondului comemorează Holocaustul.

O manifestare de șoc la marșul de pe 1 mai a venit din partea liderului celei mai mari organizații evreiești din Germania. În mod previzibil, adunarea neonaziștilor a fost corelată cu evenimentele terifiante de acum aproximativ 75 de ani, titrează playtech.ro.

”Imaginile neonaziștilor mărșăluind sunt tulburătoare și înfricoșătoare”, a spus Josef Schuster, șeful Consiliului Evreiesc Central din Germania. ”Extremiștii de dreapta mărșăluiesc în Saxonia într-un mod care aduce aminte de cel mai negru capitol din istoria Germaniei”, a adăugat el.

Mai multe organizații au cerut autorităților statului Saxonia să intervină în oprirea unor astfel de manifestări de extremă-dreapta. Spre surprinderea tuturor însă, polițiști prezenți la eveniment au fost foarte încântați de modul în care s-a desfășurat marșul și de faptul că nu au existat violențe. În același timp însă, autoritățile au făcut un efort pentru a ține departe contramanifestanții.

Marșul a dat startul unui număr de nouă investigații pe marginea unor persoane care și-au acoperit ilegal fața în timpul evenimentul. Un al zecelea caz are legătură insultarea unui ofițer de către un manifestant.

NapocaNews