În locul lui Mihai Viteazul se aduce un sfânt creştin maghiar, care a fost în centrul oraşului pe vremea dualismului austro-ungar. Primarul Ilie Bolojan după depozitarea statuii lui Mihai Viteazul reface trecutul urbanistic al  vechiului oraş.  Mutarea statuii domnitorului Mihai Viteazul din centrul orașului Oradea a stârnit un val de nemulțumiri din partea locuitorilor, dar și a internauților. Decizia primarului Ilie Bolojan de a muta statuia are însă și consecințe neașteptate. Maghiarii din oraș au strâns rândurile, cerând nici mai mult nici mai puțin decât amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Piața Unirii și modificarea zilei orașului Oradea. Este o doleanță mai veche a comunității maghiare din Oradea, pe care de-a lungul timpului atât reprezentanți ai UDMR au pus-ope tapet în ultimii ani.

Peste 40 de organizații ale maghiarilor, au semnat o adresă pe care UDMR Oradea a înaintat-o primarului Ilie Bolojan pentru a susține petiția Partidului Popular Maghiar din România de a amplasa în Piața Unirii o statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, întemeietorul orașului Oradea, dar și modificarea zilei orașului Oradea, scrie ebihoreanul.ro.

Potrivit unui comunicat publicat în limba maghiară pe pagina de Facebook a UDMR Bihor, motivul pentru care organizațiile s-au alăturat demersului făcut de PPMT este că „solicitarea comunității maghiare de a avea o statuie a Sfântului Ladislau în Piața Unirii este legitimă”, un demers pe care „toți maghiarii, toți orădenii de bună credință au datoria să-l susțină”, pentru că „statuia întemeietorului orașului, a Sfântului Rege Ladislau, trebuie să primească loc în piața centrală a orașului”.

Informarea semnată de președintele organizației Oradea a UDMR, Meleg Vilmos, și de președintele executiv, Botházy Nándor, îi reproșează primarului Ilie Bolojan că a mobilat piața centrală a orașului cu statuile Regelui Ferdinand și ale episocpilor greco-catolic respectiv ortodox, care sunt simboluri ale majorității românești, în condițiile în care, „imaginea orașului trebuie să se dezvolte păstrând raportul etnic”, adică promovând și valori ale minorităților. „În secolul 21, Piața Unirii nu ar trebui să fie un loc doar pentru simboluri ale puterii”.

NapocaNews