Papa Francisc efectueaza duminica o vizita in Bulgaria, unde se va intalni cu oficiali de la Sofia si va vizita un centru de refugiati. Vizita Suveranului Pontif este considerata insa drept una potential delicata in contextul relatiilor glaciale intre Biserica Ortodoxa Bulgara si cea de la Roma.

Cu cateva inainte de vizita Suveranului Pontif, Biserica Ortodoxa Bulgara a anuntat ca membrii clerului bulgar nu vor participa la ceremonii religioase sau rugaciuni alaturi de Papa Francis. Totusi, Patriarhul Neofit si alti prelati au programate intrevederi cu liderul Bisericii Catolice, informeaza postul Deutsche Welle.

Suveranul Pontif s-a intalnit duminica si cu premierul bulgar Boiko Borisov, care l-a intampinat pe pista aeroportului si a salutat vizita Papei Francis, spunand ca „reflecta interesul sau pentru dezvoltarea economica pasnica a Balcanilor”.

Este de asteptat ca Papa Francisc sa vorbeasca in cursul vizitei sale in Bulgaria si despre situatia imigrantilor, un subiect delicat avand in vedere pozitia antiimigratie a Guvernului de la Sofia.

„Călătoria în Bulgaria va fi pentru mine şi colaboratorii mei un pelerinaj sub semnul credinţei, al unităţii şi al păcii. Ţinutul vostru este patrie a mărturisitorilor de credinţă încă de pe vremea în care Sfinţii fraţi Chiril şi Metodiu au semănat acolo Evanghelia. Un semănat fecund care a adus roade abundente chiar în vremuri dificile ale secolului trecut”, a spus Papa Francisc.

Vizita Papei Francisc în Bulgaria, ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, unde dintre cei 7,1 milioane de oameni doar 58 de mii sunt catolici, este, așadar, o misiune delicată. Că relaţia dintre Vatican şi Biserica ortodoxă bulgară este una tensionată o demonstrează şi faptul că liderii acesteia au interzis prelaţilor să ia parte la rugăciuni şi slujbe cu Suveranul Pontif, spunând că legile nu le permit.

„Din punct de vedere canonic, este o întrebare controversată dacă ortodocşii pot participa la rugăciuni comune cu catolicii. Este adevărat că majoritatea teologilor ortodocşi spun că nu este încă acceptabil având în vedere starea actuală a relaţiilor dintre ortodocşi şi catolici”, spune Momcil Metodiev, jurnalist.

De asemenea, Papa Francis va efectua marti o vizita in Macedonia de Nord, unde va vizita Casa Memoriala a Maicii Tereza.

NapocaNews