Parohia “ Sfiintii arhangheli Mihail si Gavriil” Aruncuta, situata in comuna Suatu, judetul Cluj, la aproximativ 40 km de Cluj – Napoca face parte din parohiile ortodoxe mici insa cu un potential foarte mare. Satul se dovedeste a fi locuit inca din mileniul II in. Hr. In hotarul satului a fost gasit un topor pana, din piatra, slefuit si perforat de tipul celui gasit in asezarea Cotofeni din Boarta, un tezaur monetar emis aproximativ in anul 1600 si un topor din bazalt slefuit din perioada neolitica.

O comunitate exclusiv romaneasca, bine pastrata, cu oameni putini dar buni pastratori a valorilor satului romanesc autentic.

Valoarea fundamentala a acestei comunitati este credinta in Dumnezeu pe care au pastrat-o cu sfintenie indiferent de vicisitudinile vremilor si pe care o poarta in continuare in sanurile lor ca ultima alinare a greutatilor batranetii si speranta a repopularii satului lor.

Din toamna anului 2017 in fruntea parohiei a venit parintele Andrei Sîrb, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa si a Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din Cluj- Napoca. Desi originar din depresiunea Beiusului, parintele a prins drag de aceste meleaguri si a incercat de la instalarea in parohie sa dinamizeze viata spirituala, bisericeasca si sa organizeze administrativ parohia astfel incat sa fie in folosul comunitatii si sa ofere satului o cat mai mare vizibilitate, ca astfel parohia sa recapete stralucirea tineretii. In acest sens in 2018 a fost renovata casa parohiala, s-au organizat o sumedenie de activitati culturale cu copii si tinerii parohiei, au fost omagiate cuplurile care au trecut de o jumatate de secol de casnicie si au oferit astfel tuturor un exemplu de familie crestina. Grija pentru cei mai greu incercati se manifesta prin bursele sociale pe care doi copii ai parohiei le primesc , prin mijlocirea parintelui, de la fundatia Christiana a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, in vederea continuarii studiilor si a bunului mers al vietii lor sociale.

Un eveniment important pentru aceasta comunitate mica va fi concertul de cantece pascale oferit de Corala Armonia din Baia Mare. Comuniunea oferita de bucuria Invierii se va simti mai pregnant in Duminica Tomii (5 mai 2019) la ora 16 pentru ca la biserica parohiala se vor intalni sateni, fii ai satului, straini si cunoscuti, pentru a-si bucura sufletul si mintea ascultand un frumos concert pascal sustinut de unul dintre cele mai titrate Corale romanesti.

In proiectele de viitor ale Parohiei Aruncuta, pe langa incercarea duhovniceasca de a-L semana pe Dumnezeu cat mai adanc in sufletul si constiinta oamenilor, se afla si infrumusetarea si modernizarea bisericii din sat, dar in primul rand consolidarea si stabilizarea acesteia, in prezent suferind o dislocare a peretelui de miazanoapte si a clopotnitei.

NapocaNews