Partidul Civic Maghiar (PCM) va depune, saptamana viitoare, in Parlament, o initiativa legislativa de modificare a Legii Educatiei care prevede eliminarea examenelor de limba romana la Evaluarea Nationala de la sfarsitul claselor a VI-a si a VIII-a si la Bacalaureat pentru elevii maghiari.

Presedintele PCM, Mezei Janos, a declarat, vineri, ca motivul care a stat la baza propunerii legislative este ca elevii maghiari sunt discriminati fata de cei romani, avand in plus examenul de limba romana, scris si oral.

„PCM va depune saptamana viitoare in Parlament, prin intermediul celor doi deputati pe care ii avem si care au fost alesi pe listele UDMR, o initiativa legislativa de modificare a Legii Educatiei care prevede eliminarea examenului de limba romana pentru elevii maghiari.

Este vorba despre examenul de Evaluare Nationala de la sfarsitul claselor a VI-a si a VIII-a si la Bacalaureat. Motivul acestei initiative legislative este ca elevii maghiarii sunt discriminati in comparatie cu elevii romani, avand de sustinut doua examene in plus, limba romana scris si oral”, a spus Mezei.

Potrivit liderului PCM, initiativa nu inseamna ca elevii maghiari nu trebuie sa cunoasca limba romana.

„Ei ar trebui sa sustina un examen de limba romana in timpul liceului, in cei patru ani, cand vor ei, iar in baza acestuia sa se poata prezenta, ulterior, pentru sustinerea Bacalaureatului”, a explicat Mezei Janos.

Acesta spera ca demersul parlamentar al PCM sa fie sprijinit si de UDMR, dar si de parlamentarii romani.

„Este timpul sa incepem niste discutii intre cele doua etnii pentru a gasi o cale amiabila de a trai impreuna, de a nu fi tot timpul dusmanosi unii cu altii. Noi vrem sa traim in Romania, nu vrem sa plecam, dar vrem sa traim in libertate si prietenie. Este important sa stim limbile celor doua etnii pentru a putea comunica mai usor”, a conchis presedintele PCM.

NapocaNews