Cu ajutorul Lui Dumnezeu și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei,  noul Protopopiatul Ortodox Român Triveneto III din Friuli Venezia Giulia,  a purces la organizarea Festivalului Bucuriei ,  la Centrul Pastoral Misionar al Parohiei Sfântul Vasile cel Mare din Udine .

În Duminica Tomii pe 5 Mai, de la orele 16 ,  toate parohiile din Friuli Venezia Giulia și-au dat întâlnire în cetatea Udine ,  pentru a prelungi  bucuria Învierii  Domnului, în duh de comuniune frățească și dragoste jertfelnica , prin  Festivalul Bucuriei.

Festivalul era programat să  aibă loc in curtea interioară a Centrului  Pastoral Misionar al Parohiei Sfântul Vasile cel Mare, dar ținând cont de previziunile meteo care  anunțau , vreme urâtă cu  vânt și ploaie ,  temperaturi foarte scăzute,  am fost prevăzători și am  îmbrăcat in haină de sărbătoare  spațiul destinat organizării viitoarei biserici  a Sfântului Ierarh Vasile , unde a avut loc evenimentul.  Dar  cei prezenți la Udine in 5 Mai , am simțit și văzut mâna părintească a Domnului peste noi,    căci  ,, Dumnezeu drăguțul ”  a rânduit să se oprească ploaia , să se potolească  vântul ,   ca să fie liniște și bucurie mare !

Festivalul a fost moderat de Părintele Protopop Iustinian Deac, care în numele credincioșilor Parohiei Sfântul Vasile cel Mare din urbe ,  le-a urat bun venit în Vatra Sfântului Vasile,  preoților și credincioșilor din Protopopiatul Triveneto III , prezenți in număr mare la Udine, chiar dacă  vremea nu a fost prea prietenoasă .

Ne-a onorat cu prezența și a rostit  un frumos cuvânt de suflet  , Consulul General al României la Trieste  , Excelența Sa Domnul Consul General  Cosmin Victor Lotreanu .

Festivalul a început la orele 16,15, când  toată suflarea creștinească adunată a adus  Slavă Prea Sfintei și de Viață Făcătoare și Nedespărțită  Treimi, cântând mirific Troparul Învierii cu stihurile pascale ,  de parcă eram la slujba de Înviere.

În continuare grupul parohiei gazdă, a prezentat un frumos repertoriu de cântece pascale, tradiționale și patriotice , pentru a trece apoi la slujirea  plină de dragoste a tuturor celor prezenți .

Au participat preoți și preotese, dascăli și dăscălițe, copii, tineri și vârstnici credincioși și credincioase de la următoarele parohii:  Sfânta Mc. Hristina Prata de Pordenone – PC Părinte Constantin Pascariu, Nașterea  Sfântului Ioan Botezătorul din  Pordenone – PC Părinte Octavian Schintee, Sfântul Ioan Botezătorul din San Giorgio a Richinvelda – Spilimbergo – PC Părinte Sergiu Calmis, Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit din Cervignano-  San Giorgio – PC Părinte Leonid Plantos,  Sfântul Prooroc Zaharia din Monfalcone – PC Părinte Victor Budeanu, Parohia Învierea Domnului din Trieste- PC Părinte Constantin Eusebiu Negrea și Parohia Sfântul Vasile cel Mare din Udine gazda festivalului – PC Părinte Protopop Iustinian Deac și PC Părinte Diacon Ioan Juravle .

Toate parohiile  prezente la  festival,  s-au prezentat foarte frumos, cu ateliere de creație și  un minunat repertoriu artistic : cântece  interpretate vocal ori instrumental, poezii , joc și multă bună voire. Mulți copii , tineri și mai puțin tineri, îmbrăcați în  straie populare specifice locurilor  de obârșie,  din toate zonele istorice locuite de români, de parcă am fi dospit în Friuli o mică  Românie.

La fiecare grup parohial in parte, se putea înțelege, munca jertfelnica din spatele scenei, prin  coalizarea dinamică și implicarea responsabilă a tuturor creștinilor talentați  din parohii. Participarea la școlile și activitățile parohiale, la taberele de vară, formarea catehetică,  implicarea dascălilor din teritoriu, coordonați cu timp si fără timp de onoratele preotese și frații  preoți, devine normă și prioritate, în viața comunităților creștin ortodoxe din parohiile noastre.

Bineînțeles nu putea lipsi agapa (coordonată de preoteasa Alina Adriana) care nu a fost acum cu ,,tradiționalele sarmale”,   ci cu ,,porchetta italiana ” , ouă roșii , prăjituri , vin, dulciuri și  cozonaci, oferită tuturor de Sfântul Vasile cel Mare prin truda plină de dragoste a  consilierilor  parohiei  și comitetului  parohial .

Sincere mulțumiri fiecăruia in parte,  pentru implicare în  buna reușită a Primului Festival al Bucuriei organizat in noul Protopopiat Ortodox Român Triveneto III din Friuli Venezia Giulia.

Slavă Domnului Înviat pentru toate , mulțumire Maicii Domnului pentru ocrotire si Sfântului Vasile cel Mare pentru purtarea de grijă  !

 

Consemnează din cetatea Udine

Protopop Iustinian Deac

Protopopiatul Ortodox Român Triveneto III