Dezintegrarea Uniunii Europene în următorii 20 de ani este o posibilitate realistă în opinia a mai mult de jumătate din electoratul din 11 state membre, printre care şi România, relevă un sondaj de opinie realizat de YouGov, care mai arată că votanţii români se tem cel mai mult de pierderea posibilităţii de a călători liber în Europa şi de a trăi şi de a lucra liber în alte state membre, dar şi că sunt cei mai optimişti în legătură cu UE.

Sondajul, realizat la solicitarea grupului de reflecţie European Council on Foreign Relations în 14 state, arată că o majoritate a electoratului din 11 dintre ţări consideră că dezmembrarea blocului comunitar în 10-20 de ani este o ‘posibilitate realistă’. Printre acestea – Franţa (58%), Germania (51%), Italia (58%), Olanda (52%), Polonia (58%), Slovacia (66%), Suedia (44%), Spania (40%).

În România, procentul este de 58%.

Cu toate acestea, o proporţie semnificativă dintre votanţii din ţările investigate se declară ‘optimişti’ în legătură cu UE. Cel mai mare procent se înregistrează în România – 46%. În Germania procentul este de 32%, în Polonia – 31%, în Spania – 29%, în Austria – 38%.

Dacă UE s-ar prăbuşi, votanţii români ar fi îngrijoraţi în special în legătură cu pierderea posibilităţii de trăi şi de a lucra liber în alt stat membru (50%), de a călători liber (49%), de a colabora în privinţa securităţii şi apărării (39%), de a face comerţ liber (31%), dar şi în legătură cu protecţia drepturilor omului (32%). Numai 4% cred că nu ar pierde prea mult.

Îngrijorarea legată de economie este răspândită în UE, mai arată sondajul. Chestiunile legate de locuinţă, şomajul sau costul vieţii sunt principalele îngrijorări ale electoratului din Olanda, Austria, Grecia, Ungaria, Polonia, Spania, Franţa, Italia, Germania şi România.

În România, corupţia (51%), sănătatea (32%) şi costul vieţii (20%) au fost identificate ca principalele teme înaintea alegerilor europene.

De asemenea, 66% dintre români sunt îngrijoraţi că marile companii profită de oamenii simpli. O opinie apropiată au şi francezii (69%), ungurii (70%), polonezii (69%) şi spaniolii (71%).

Sondajul a fost realizat în martie, în următoarele 14 ţări: Austria, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Ungaria.

NapocaNews