Primăria Cluj-Napoca a organizat un spectacol liric, intitulat „Poeţi români din temniţele comuniste” în clădirea Casino din Parcul Central, în data de 14 mai a.c., ora 12.00, la care au participat actorii Nicolae Băcioiu şi Ruslan Bârlea de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” şi elevul, laureat internaţional la chitară clasică, Vlad Soare de la Colegiul de muzică „Sigismund Toduţă”.

La spectacol au participat sute de elevi clujeni care au apreciat exceptionalul şi ineditul moment liric.

Spectacolul liric a fost regizat pentru o durată de circa o oră şi a cuprins cuprins creaţii literare ale poeţilor Ştefan Augustin Doinaş, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Sergiu Mandinescu, Corneliu Coposu, Valeriu Gafencu, Traian Dorz, Valeriu Anania, Vasile Voiculescu şi Ion Caraion, sub egida „Cluj 100”.

La acest spectacol liric au fost invitaţi elevi din învăţământul preuniversitar şi reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor culturale din municipiul Cluj-Napoca. Pe tot parcursul evenimentului actorii au capacitat prin versurile rostite întreaga atenţie a elevilor. la final a fost un ropot de aplauze.

Actorul Nicolae Băciou le-a spus elevilor că el crede că poetul Radu Gyr se învaţă la şcoală în manuale, iar Ruslan Bârlea le-a mulţumit celor prezenţi că au fost atenţi la aceste versuri cu deosebită încărcătură emoţională şi simbolică, care evidenţiază atrocităţile regimului comunist, orori care nu trebuie să se mai repete.

Spectacolul a fost organizat și dedicat Zilei Naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, în parteneriat cu Teatrul Național ”Lucian Blaga”.

Prin Legea nr. 127/2017 s-a instituit „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste” în data de 14 mai. Statul român a adoptat Legea 127/2017 privind instituirea „Zilei Naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai şi a fost promulgată pe 30 mai 2017 de către președinte.

NapocaNews