Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca relatiile tarii sale cu Slovacia si cu Serbia sunt excelente, lucru pe care nu poate sa-l spuna inca si despre relatiile cu Romania.

„Impartasesc aceasta idee a descrierii situatiei care se afla in intrebarea dvs. Pot sa spun ca nici cei mai varstnici nu-si mai aduc aminte cand a mai fost atat de buna relatia ungaro-sarbeasca ca si astazi. Si e greu sa ne aducem aminte de vremurile in care relatiile ungaro-slovace au fost atat de bune ca astazi. Acelasi lucru nu putem spune si despre relatiile ungaro-romane”, a spus, potrivit traducerii oficiale, Viktor Orban, raspunzand unei intrebari in care i se cerea sa spuna ce lipseste pentru ca relatiile maghiaro-romane sa fie la fel de bune ca cele ale Ungariei cu Slovacia si cu Serbia.

Premierul Ungariei a adaugat ca spera insa ca si relatiile cu Romania sa fie in directia buna.

„Ungaria se afla intr-un proces de dezvoltare spectaculos. (…) Ungaria are rezultate din ce in ce mai palpabile si intr-un ritm din ce in ce mai real. Intrebarea este la ce foloseste aceasta putere in tara, in stat. Ungaria a hotarat ca aceasta capacitate crescuta s-o investeasca in imbunatatirea relatiilor cu vecinii, motiv pentru care am semnat o multime de acorduri, si cu slovacii, si cu sarbii, sa vedem cum dezvoltam regiunile transfrontaliere, cum lansam investitii comune, cum ar fi de exemplu drumul expres Budapesta-Belgrad. Am lansat proiecte comune mari si eu asa vad, ca vecinii nostri Croatia, Serbia si Slovacia considera Ungaria ca pe o tara de succes care isi foloseste puterea crescanda pentru stabilizarea regiunii si pentru imbunatatirea relatiilor cu vecinii. (…) Eu sper ca si cu Romania vom ajunge intr-o astfel de situatie si Ungaria, maghiarii, respectiv Romania se vor folosi de acest excedent de putere pentru imbunatatirea relatiilor noastre. Inca nu suntem intr-o astfel de situatie, dar sper ca directia este buna”, a mai mentionat Viktor Orban.