Papa Francisc, primul Papă din afara Europei într-o perioadă de peste un mileniu, va sosi în România în perioada 31 mai – 2 iunie. Vizita istorică este considerată evenimentul anului în România, care are loc imediat după Summitul de la Sibiu.

România este primul stat majoritar ortodox care a primit vizita unui papa și în ciuda primirii reci despre care s-a scris că a avut parte în Bulgaria, cu siguranță ortodoxia din țara noastră va deschide brațele pentru a-l primit călduros pe Papa Francisc.

Pentru mulți români încă este vie amintirea vizitei din mai 1999, a Sfântului Ioan-Paul al II-lea în România, cu acel strigăt „Unitate” venit de la credincioși, care a strâns mâna lui de cea a Patriarhului Teoctist. Tot Papa Ioan Paul al II-lea a dat României numele de Grădina Maicii Domnului.

La 20 de ani de la acel moment, nu la întâmplare a fost ales logo-ul ”Să mergem împreună” pentru vizita Papei Francisc.

România este un stat model în Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile interetnice – interconfesionale și Papa Francisc va simți desigur acest lucru, alături de Biserica soră a ortodoxiei.

Un prim indiciu spre această direcție sunt locațiile multiple în care Papa se va întâlni cu românii, respectiv București, Blaj, Iași, Șumuleu-Ciuc. Inclusiv Bacăul și Sibiul vor intra în istoria comunităților vizitate de Papa, chiar dacă doar pentru câteva scurte momente.

De ce a fost Papa Francisc primit ”rece” în Bulgania? preoții de acolo au invocat încălcarea unor Sfinte Canoane. Însă Ortodoxia din România este unică în Lume și va demonstra încă o dată acest lucru.