Autorităţile din Kosovo l-au decorat marţi pe fostul preşedinte american Bill Clinton cu „Ordinul Libertăţii”, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul pe care l-a acordat cauzei independenţei fostei provincii sârbe, potrivit France 24.

Clinton a primit decoraţia în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la incheierea bombardamentelor NATO din fosta Iugoslavie.

Bill Clinton era preşedintele Statelor Unite în timpul intervenţiei NATO din fosta Iugoslavie, în urma căreia forţele sârbe au fost învinse în Kosovo. Clinton a fost decorat marţi de către preşedintele Hashim Thaci. „Niciun premiu nu este o răsplată suficientă, cea mai înaltă decoraţie pe care o puteţi primi este însăşi libertatea Kosovo”, i-a spus acesta lui Clinton. În replică, fostul lider de la Casa Albă a declarat că va fi „întotdeauna mândru” de contribuţia pe care a avut-o în lupta pentru eliberarea Kosovo.

„S-a întâmplat să fiu preşedintele Statelor Unite atunci când aţi avut nevoie ca cineva să fie alături de voi în lupta împotriva epurărilor etnice şi împotriva uciderii civililor nevinovaţi”, a spus Bill Clinton, care a adăugat că în pofida neînţelegerilor la nivel politic din Statele Unite, independenţa Kosovo este un subiect cu care toată lumea este de acord.

Clinton urmează să susţină miercuri un discurs la Priştina pentru a marca ceremonia aniversară.

NapocaNews