Cunoscut în popor şi ca bulgăre de zăpadă, călinul e de mare ajutor mai ales în situaţiile în care sunteţi stresaţi. Pentru că are un puternic efect sedativ, planta contribuie la destinderea întregului organism în condiţii de emoţie puternică şi calmează crampele musculare.

De la călin se foloseşte doar scoarţa uscată, fructele (mici, roşii şi amare) nu sunt comestibile. Aceasta conţine virbunină, tanini, răşini şi acid valerianic şi este folosită ca sedativ natural, cu efect antispastic. Alină crampele şi spasmele musculare din perioada menstruaţiei şi reduce pierderile excesive de sânge.

Remediile din călin pot fi administrate şi în bolile vasculare, pentru întărirea muşchiului inimii şi pentru prevenirea infarctului. În astfel de probleme, se prepară următorul remediu: peste 2 linguriţe de scoarţă mărunţită, se pun 250 ml de apă. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2 căni pe zi.

Sângerări gingivale

Dacă te confrunţi cu sângerări gingivale sau ai dureri de gât, tuse sau eşti răcit, prepară-ţi un decoct de fructe de călin şi fă gargară de 2 ori pe zi. Se pun pe foc 200 ml de apă, se adaugă 2 linguri de fructe uscate sau proaspete de călin şi se lasă până dă în clocot. Se lasă la infuzat 5-6 ore, apoi se strecoară.

Stres

Preparatele fitoterapeutice pe bază de călin pot fi utilizate şi ca tonic pentru sistemul nervos. Acestea contribuie la destinderea întregului organism atunci când emoţiile puternice sau stresul te copleşesc. Întăresc sistemul imunitar şi atenuează durerile de cap, în special în cazul persoanelor hipertensive. Pentru acestea, încearcă tinctura, care se prepară dintr-o parte de coajă de călin măcinată şi 5 părţi de alcool alimentar de 70°. Timp de 15 zile se ţine închisă şi se agită zilnic, apoi se strecoară. Se ia o linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de masă, diluată cu puţină apă.

Astm bronşic

Extractul din muguri de călin, cu acţiune regulatoare neurovegetativă, se poate folosi în afecţiuni precum: bronşită cronică astmatiformă, -dispnee astmatiformă, astm bronşic, asocieri în bronhospasm, eczemă atopică şi hipoacuzie. Administrare: adulţi şi copiii peste 7 ani: 50 de picături, în puţină apă, o dată pe zi. La copiii între 2 şi 7 ani, cantitatea trebuie redusă la jumătate.

NapocaNews