Nava Sea-Watch a acostat fără aprobarea autorităţilor italiene în noaptea de vineri spre sâmbătă în portul Lampedusa, iar tânăra Carola Rachete, căpitanul navei, a fost arestată pentru că a debarcat 40 de migranţi blocaţi la bord de 17 zile, potrivit AFP.

„Suntem mândri de căpitanul nostru”, a scris pe reţelele de socializare preşedintele organizaţiei neguvernamentale germane cu acelaşi nume, Johannes Bayer. „Ea a făcut exact ceea ce trebuia să facă, a insistat asupra dreptului mării şi a pus oamenii în securitate”, a spus el.

Parchetul din Agrigente (Sicilia) a deschis o anchetă joi împotriva Carolei Rachete pentru ajutor acordat imigraţiei clandestine şi nerespectarea ordinului unei nave militare italiene de a nu pătrunde în apele teritoriale ale Italiei.

Primii migranţi au început să debarce la puţin timp după 05:30 (03:30 GMT), unii foarte surâzători, alţii înlăcrimaţi, în timp ce mijea de ziuă, pentru a fi conduşi spre centrul de primire din insulă.

În pofida fermităţii afişate de Salvini, acest centru nu este niciodată gol: în Lampedusa au debarcat peste 200 de migranţi în ultimele două săptămâni, de când Sea-Watch rămăsese blocată în largul insulei, în timp ce alte ambarcaţiuni cu migranţi fuseseră semnalate în cursul nopţii în larg.

NapocaNews