Consiliul Judeţean Covasna organizează astăzi o „şedinţă de lucru” în Valea Uzului, a anunţat, joia trecută, vicepreşedintele instituţiei, Gruman Robert. Maghiarii scoși de UDMR vor face un lanț uman în jurul cimitirului. Mai multe organizaţii nonguvernamentale româneşti în frunte cu Frăția Ortodoxă Sf. Gheorghe au anunţat că vor merge tot azi la Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor şi a cinsti memoria ostaşilor români care i-au bătut pe austro-ungari în 1916. Printre acestea se numără şi Forumul Civic al Românilor din Covasna.

Primăria orașului Dărmănești organizează azi, începând cu ora 13, manifestări comemorative prilejuite de Ziua Eroilor, care se vor încheia cu un ceremonial religios și depunere de jerbe și coroane la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, care va începe la ora 17.

Ieri, Parlamentarii UDMR Korodi Attila şi Tanczos Barna au avertizat că organizarea manifestărilor aprobate de Primăria Dărmăneşti ar duce la tensiuni interetnice.Noi nu credem. Ei au reclamat nerespectarea legilor în cazul Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului şi au solicitat intervenţia Guvernului.

„UDMR a solicitat, din nou, intervenţia urgentă a Guvernului în vederea soluţionării problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul judeţului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmăneşti, iar hotărârea consiliului local al localităţii din judeţul Bacău şi construcţiile demarate sunt nelegale”, au arătat cei doi parlamentari UDMR din judeţul Harghita într-un comunicat de presă.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a făcut o declaraţie politică, pe această temă, în plenul Camerei, în vreme ce senatorul Tanczos Barna a adresat o interpelare premierului. „Cei doi politicieni ai Uniunii au atras atenţia asupra nelegalităţilor comise de primăria din Dărmăneşti, certificate şi de Ministerul Culturii, Ministerul Apărării, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul judeţului Bacău, care au emis documente oficiale în acest sens”, se arată în comunicatul UDMR.

La eveniment vor participa numeroși patrioți din Cluj-Napoca și București, precum și unionistul George Simion.

NapocaNews