Biserica Ortodoxă Română a prăznuit joi, 6 iunie 2019, Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc. Astfel că, în toate bisericile ortodoxe, la monumentele și în cimitirele eroilor au fost oficiate slujbe speciale întru pomenirea lor. Eroii au fost comemorați în această zi și la Mănăstirea clujeană Muntele Rece, care și-a serbat hramul, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, la altarul de vară al Mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru (vezi interviul acordat cu această ocazie), consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Turda, pr. Alexandru Rus, starețul mănăstirii, protos. Arsenie Gălățan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Viața pământească este un preludiu al vieții eterne”, vorbindu-le pelerinilor prezenți despre importanța sărbătorii şi a cinstirii eroilor neamului.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Rafael Sebastian Criste a fost hirotonit întru diacon.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La final, părintele stareț Arsenie Gălățan a mulțumit Ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul obştii mănăstirii, titrează Radio Renașterea.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei şi preoţii slujitori au oficiat o slujbă de parastas la Cimitirul Eroilor din apropierea mănăstirii. Alături de credincioşi au fost prezenţi veterani de război, cadre militare, autorități locale și județene, care au depus coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor. De asemenea, elevii Școlii Gimnaziale din Măguri-Răcătău și Muntele Rece au făcut de gardă și au depus flori la mormântul fiecărui erou.

Au rostit alocuțiuni: Înaltpreasfințitul Andrei, care a afirmat că „la Înălțarea Domnului: credem și mărturisim că eroii n-au pierit, ci trăiesc în veci”, și veteranul de război, General de brigadă (r) Constantin Mancaș, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Cluj.

NapocaNews