Imaginați-vă o clipă că la cimitirul din Valea Uzului iresponsabilul udemerist Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, nu i-ar fi instigat pe maghiari să formeze un lanț uman în jurul cimitirului INTERNAȚIONAL (unde sunt îngropați inclusiv militari români) de la Valea Uzului de Ziua Eroilor. Că ușile cimitirului nu ar fi fost închise cu lanțul de către aceiași iresponsabili. Totul ar fi decurs normal, nu? Mai ales că asta s-ar fi întâmplat după ce extremiștii maghiari au împachetat crucile românilor cu pungi de gunoi.

Responsabil ar fi fost ca liderii cetățenilor români de etnie maghiară să înlăture orice posibilitate de a ieși un nou scandal. Scandal care a fost gonflat ulterior de presă progresisto-securistă ticăloasă, de președintele partidului etnic UDMR și de oficialitățile statului maghiar.

Este cunoscut faptul că am oferit interviuri și pozițiile mele în calitate de director al României Libere au fost preluate de presa maghiară apropiată regimului Orban, că am căutat permanent să institui o relație privilegiată cu această conducere conservatoare a Ungariei, că niciodată nu am fost animat de altceva decât de bună credință și concordie în relațiile dintre cele două neamuri, chiar dacă am apropiați cu răni (au fost deportați cu copiii mici în vagoane de vite, după ce au fost ținuți în pușcării câteva zile și le-a fost confiscată sau furată întreagă avere) în urma raptului făcut de blestemații Hitler și Mussolini, care au cedat o mare parte din Ardeal regimului Horty, prin dictatul de la Viena din 30 august 1940.

Însă modul în care este instrumentalizat cazul cimitirului INTERNAȚIONAL (repet, ca să se înțeleagă că acolo sunt îngropați oameni aparținând multor etnii – români, maghiari, austrieci, germani, italieni, ruși șamd ), declarațiile iresponsabile ale lui Kelemen Hunor cum că „România şi-a arătat devărata sa faţă privind minorităţile, fără machiaj” – el care s-a bucurat de demnități în Statul Român, inclusiv aceea de ministru al CULTURII -, minciunile proferate de acest instigator turpid că ar fi fost vandalizate crucile maghiarilor, când crucile soldaților români au fost învelite în pungi de gunoi, iar că răspuns românii au pus lumânări și flori la mormintele maghiarilor), presiunile puse pe guvernul român și pe ambasadorul român de la Budapesta, calomniile de la Euronews proferate de două jurnaliste maghiare șamd, toate acestea mă fac să reconsider poziția mea față de UDMR, care se dovedește o organizație șovină și antiromânească de cea mai pură extracție, și față de actuală putere politică de la Budapesta, care conduce de facto organizația etnico-politică a maghiarilor din România.

Fac apel către toate forțele responsabile ca să se oprească acest conflict, iar cea mai bună soluție ar fi ca, printr-un gest simbolic reparator, autoritățile române și cele maghiare să readucă pacea într-un spațiu în care își află somnul de veci, împreună, ostașii armatelor beligerante.

Iulian Capsali