Direcția de Drumuri Cluj a început procedurile pentru construcția unei șosele care să lege Centura Vâlcele – Apahida de Autostrada Transilvania.

Drumul va avea aproximativ 11 kilometri, va fi cu două benzi pe sens și va porni direct din locul unde se termină centura, fără să mai treacă prin nicio localitate, urmând să se termine la Autostrada Transilvania.

Această arteră va facilita și accesul pe autostradă al mașinilor care vin din Cluj-Napoca, în condițiile în care, în prezent, intrarea se poate face fie pe la nodul de la Turda, fie pe la cel din Gilău.

Proiectul inițial prevedea construcția unei șosele care să unească DN1 Cluj – Turda cu A3 într-o zonă în care cele două șosele să fie cât mai apropiate. Variantele erau fie în proximitatea satului Mărtinești, fie în zona comunei Tureni, dar, în ambele cazuri, întreg traficul trecea atât prin Vâlcele cât și prin cel puțin una dintre cele două localități.

Acest proiect a fost definitiv abandonat în luna mai, odată cu rezilierea contractului cu firma care trebuia să realizeze studiile de fezabilitate ale drumului de legătură. Aproape trei ani a avut la dispoziție proiectantul în cauză să elaboreze studiile tehnice, dar, în acest interval, nu a reușit să înainteze documentația către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

În aceste condiții, DRDP Cluj a scos din nou la licitație serviciile care prevăd elaborarea studiilor de fezabilitate, realizarea proiectelor tehnice și obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construcție pentru drumul care leagă Centura Vâlcele – Apahida de Autostrada Transilvania.

Ofertele firmelor interesate pot fi depuse până în data de 11 iulie inclusiv. Valoarea contractului a fost estimată la 2,5 milioane de lei, iar câștigătorul licitației va avea la dispoziție 640 de zile calendaristice, adică 21 de luni, pentru finalizarea documentației.

Odată cu realizarea studiilor tehnice, proiectantul va înainta și o estimare a costului de construcție a șoselei, precum și durata ei de execuție, titrează Radio Cluj.

Direcției de Drumuri i se vor prezenta trei posibile variante de traseu, din care va fi aleasă soluția finală.

NapocaNews