Cercetătorii din numeroase țări au constatat că modesta păpădie (Taraxacum officinalis), o plantă foarte răspândită şi incredibil de viguroasă, este un remediu pentru numeroase afecţiuni întâlnite atât la tineri, cât și la vârstnici.

Principala acțiune medicală a păpădiei

Deoarece principala acţiune medicală a păpădiei este cea diuretică, planta este folosită cu succes în cazul bolilor renale, în obezitate, în celulită sau în retenţia apei în organism. Fiind un diuretic natural dovedit, păpădia contribuie la eliminarea acidului uric şi ajută la topirea calculilor renali. Totodată, păpădia este o sursă importantă de potasiu şi completează cantitatea acestui oligoelement în organism atunci când creşte cantitatea de urină. Nu în ultimul rând, potasiul este de mare ajutor hipertensivilor, deoarece scade nivelul tensiunii arteriale.

Frunzele și tijele de păpădie, recomandate în curele de detoxifiere

Începând din primăvară, frunzele şi tijele păpădiei trebuie adunate și folosite ca remedii excelente, recomandate de specialiști în curele de detoxifiere. In mediul rural, floarea mălaiului, papaluga sau buha, aşa cum o numesc sătenii, este un leac la îndemână, mai ales pentru anemici şi pentru convalescenţi, iar o cură cu preparate din păpădie îi revigorează pe aceşti bolnavi.

Substanțele active din compoziția frunzelor și tijelor de păpădie

Puterea terapeutică a păpădiei se datorează substanţelor active prezente în compoziţia frunzelor şi tijelor sale: vitamine (A, B, C, D şi E), minerale ( în special potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu), glucide, pectină şi acizi. Rădăcinile sunt foarte bogate în flavonoizi şi, datorită unui principiu amar, acestea sunt recomandate pentru efectul tonic şi diuretic. Din flori şi capitule se mai prepară un vin medicinal.

Păpădia este un remediu popular care înlătură negii

Pentru a scăpa de negi, un vechi remediu popular care a dat rezultate în numeroase cazuri, este ”laptele” de păpădie. Se rupe o tulpină de păpădie și se stoarce laptele pe acel neg, de câteva ori pe zi. După o săptămână negul respectiv se usucă și cade.

Păpădia este un remediu benefic pentru ficat şi pentru secreţia biliară

În acelaşi timp, planta tonifică, drenează ficatul, combate litiaza biliară, are efect coleretic (stimulează secreţia bilei) şi colagog (favorizând evacuarea bilei în duoden).

Ce efecte are o cură cu preparate din păpădie

Iată un lucru mai puţin ştiut: păpădia conţine o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii şi foarte mult beta-caroten, un renumit antioxidant, indicat în toate formele de cancer sau dacă imunitatea organismului este scăzută. În studiul:” Ce minuni face o cură cu preparate din păpădie”, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă o cură cu preparate din păpădie deoarece aceasta face minuni: previne bolile de inimă, fluidifică mucozităţile, întărind mucoasele pulmonare, hepatice şi ale căilor urinare. Şi asta nu este tot: păpădia este o plantă cu efecte remineralizante, stimulează pofta de mâncare, scade şi nivelul colesterolului „rău” şi alină durerile reumatice. O cură de trei luni cu ceai de păpădie îi ajută pe grăsuţi să slăbească, fără să facă un efort prea mare. Frunzele şi tijele de păpădie intră în compoziţia ceaiurilor depurative, dietetice şi gastrice, iar rădăcina este adăugată în ceaiurile hepatice.

Cafeaua de păpădie

Rădăcinile prăjite de păpădie se folosesc la prepararea cafelei de păpădie, iar pulberea obținută are efecte asemănătoare cu cafeaua adevărată, susțin specialiștii. Băutura are o influență stimulatoare asupra organismului, ajutând ficatul și rinichii să funcționeze bine; de asemena menține sănătatea intestinelor și nu provoacă insomnii. Această cafea poate fi procurată de la majoritatea magazinelor plafar.

Eficiența păpădiei contra pneumoniei

Numeroase teste clinice au dovedit eficiența plantei contra pneumoniei, a infecțiilor respiratorii și a bronșitei. În cartea „Hrana vieții-Rețete biblice de tratamente naturiste”, dr. Mihai Petrovici recomandă fierberea tulpinilor și a rădăcinilor de păpădie și consumul acestei fierturi. În cazul în care nu găsiți păpădie proaspătă, este recomandat și ceaiul de păpădie uscată sau ingerarea acesteia sub formă de capsule.

NapocaNews