Voce puternică, binecunoscută de majoritatea creştinilor ortodocşi din ţară şi străinătate, fost pilot de supersonice, dar și ucenic al părintelui Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă-Neamț, de la care a învățat răbdarea ascultării, dar și darul sfatului de suflet, duhovnicul Amfilohie a uimit nu de puține ori prin predicile și conferințe susținute, în care abordează direct problemele cotidiene. Se numără printre puţinii preoţi care spune că NATO nu înseamnă securitate deplină, că Uniunea Europeană nu înseamnă asigurarea prosperităţii ţării şi a cetăţeanului, ci dimpotrivă, că marile corporaţii americane şi UE au interese meschine de a jefui ţara. Totodată, este printre puținii preoți care îi îndeamnă pe români să nu-şi vândă casa, pământul şi sufletul străinilor. Pentru acestea şi pentru multe altele se spune că duhovnicul Amfilohie nu ar mai fi în grațiile mai-marilor Bisericii.

Părintele Amfilohie Brânză, fostul duhovnic de la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” Diaconeşti a decis să se retragă la un alt lăcaș de cult și să pună astfel capăt ”stării de tensiune și ispite” cu maica stareță Evloghia Chirvase. Unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici din Moldova și din țară, ucenic al părintelui Iustin Pârvu, părintele Amfilohie a oficiat ieri prima slujbă la Schitului „Sihăstria Crucii” din comuna Solonț, un lăcaș de cult din inima pădurii, în munții Tazlăului. Micuța biserică s-a dovedit neîncăpătoate pentru cei aproximativ o mie de credincioși care au urcat la mănăstire să ia parte la prima slujbă oficiată de părintele Amfilohie, pe care îl consideră „Duhovnicul Neamului”. Îmbrăcați în tradiționalul port românesc, așa cum făceau și la Diaconești, credincioșii au făcut scut în jurul duhovnicului, pe care l-au asigurat că nu îl vor părăsi, în ciuda prigonirii de care a avut parte. Schitului „Sihăstria Crucii” a fost înființat în 2007 pe o istorică vatră sihăstrească. Un loc în care, de secole, gospodarii mergeau și luau sfat de la părinții „din deal”. Sihăstria nu a avut niciodată biserică, ci doar câteva bordeie în care locuiau doi-trei părinți, consemnați de cronici încă din secolul al XVIII-lea. Vitregiile istoriei au distrus așezarea, dar gospodarii nu au uitat niciodată că acolo a fost un loc al lui Dumnezeu. După încetarea urgiei comuniste, un bătrânel mic la stat, dar cu mare dragoste, ieromonahul Natanail Amuciliței, cel care reactivase și mănăstirea Stirigoi din vecinătate, a pus temelia unei noi mănăstiri. De pe iarbă verde, din nimic, părintele Natanail a ridicat o frumoasă biserică ștefaniană, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni. Oamenii s-au strâns în jurul lui, cu multă dragoste. Așa au apărut toate cele trebuincioase: chilii, trapeză, camere pentru pelerini și o gospodărie anexă- într-un cuvânt, o adevărată mănăstire, titrează Realitatea de Bacău.

Părintele Amfilohie Brânză e considerat de credincioşi „noul duhovnic al neamului” şi un promotor al Sfinţilor din Închisori.

NapocaNews