Coriandrul, o plantă descoperită cu mai bine de 2000 de ani în urmă, nu trebuie să lipsească din farmacia verde a oricărei gospodării. Datorită popularităţii de care se bucură în India şi în multe ţări asiatice, planta a fost adoptată şi de ţările europene.

”Acţiunea sa complexă asupra sănătăţii organismului se datorează conţinutului bogat în aminoacizi (şapte tipuri), în uleiuri esenţiale (11 feluri), în vitamine (mai ales A şi C), dar şi în minerale, precum fosforul. Ca şi alte ierburi aromatice, coriandrul ascunde numeroase surprise: Planta calmează crampele abdominale, previne balonările sau diareea, favorizând secreţia biliară. Acizii conţinuţi, printre care cel linoleic, cel oleic, ascorbic sau stearic, ajută suferindul să aibă o tensiune arterială mai mică şi să normalizeze valorile ridicate ale colesterolului rău. Câteva boabe mestecate în gură împrospătează respiraţia şi au un rol antimicrobian”, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Coriandrul ne protejează sănătatea”.

Substanţele conţinute de plantă previn uzura ochilor. În acelaşi timp, pentru că această plantă-medicament este un puternic dezinfectant, cu efecte antimicrobiene dovedite, protejează ochii de boli contagioase, precum conjunctivita.

Ca iarbă aromatică, coriandrul ascunde numeroase surprize plăcute. Proprietăţile sale antiinflamatorii îl recomandă în tratarea afecţiunilor reumatice, a bolilor de rinichi şi a anemiilor.

Studiile efectuate recent dovedesc cât de eficiente sunt soluţiile concentrate, care conţin coriandru, în bătălia cu agenţii patogeni cum ar fi: escheria coli (vinovată de apariţia infecţiilor urinare şi digestive), salmonela şi stafilococul auriu. Cercetătoii de la Universitatea Beira din Portugalia au constatat că mulţi dintre agenţii patogeni au fost distruşi de soluţiile care conţin cantităţi modeste de ulei de coriandru (numai 1,6 % sau şi mai puţin).

Coriandrul este tonic şi stimulent. Ceaiul preparat din fructele acestei plante aromatice este eficient şi în cazuri de epuizare nervoasă, de migrene şi de astenie. Mai mult, condimentul este apreciat ca un stimulent al circulaţiei periferice şi ca un renumit afrodiziac. În acest caz, din vremuri îndepărtate, coriandrul a fost numit „iarba fericirii în cuplu”. Nu în ultimul rând, coriandrul este o sursă de bioflavonoide, utile în tratamentul hemoroizilor şi varicelor.

Mai multe studii efectuate pe animale au scos în evidenţă faptul că administrarea unei cantităţi de seminţe de coriandru măcinate, în acea zi, au redus valorile parametrilor tumorali. Coriandrolul din compoziţia acestui condiment a demonstrat că este un adjuvant eficient în cancerul ficatului.

NapocaNews