La Cluj-Napoca a început Săptămâna Mândriei minorităților sexuale, în prima zi având loc trei evenimente: o expoziție de fotografii, o istorisire a poveștilor de viață ale homosexualilor și un spectacol de teatru. Acesta din urmă a stârnit reacții puternice din cauza conținutului provocator la adresa sentimentelor și simbolurilor creștine.

În cadrul reprezentației intitulate „Eu sunt. Și?”, jucate la „Casa Tranzit” din Cluj, actorii, îmbrăcați parțial în haine călugărești ortodoxe, au tăiat ceapă pe o icoană catolică reprezentându-L pe Iisus Hristos, folosită pe post de tavă. Totul pentru a aborda „problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică”, pornind de la „situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia”, conform descrierii organizatorilor.

În Cecenia populația majoritară este musulmană, nu creștină, iar regimul politic de acolo se apropie de cel islamic.

Spectacolul a declanșat reacții de indignare în mediul on-line, dintre care cea a jurnalistului Paul Gabriel Andrei, care a postat marți pe Facebook un îndemn la depunere de plângeri către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru lezarea sentimentelor și discriminare a comunității creștine față de acest gen de manifestări.

Un teolog analist C. Sturza propune intr-o postare pe Facebook o lege împotriva ”cristofobiei”: ”În Brazilia, după aceste „happeninguri” artistice s-a votat o lege împotriva „cristofobiei”. În România, Legea cultelor 489/2006, art. 13, alineatul 2 arată că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.”

NapocaNews