Bisericile Catolica si Protestanta au pierdut fiecare mai bine de 200.000 de credinciosi anul trecut. Aceste pierderi afecteaza bisericile, deoarece enoriasii platesc un impozit eclezial de 9 la suta din venit.

Biserica Romano-Catolica a pierdut anul trecut 216.078 de membri iar cea Protestanta aproximativ 220.000, potrivit statisticii publicate vineri de Conferinta Episcopilor Germani (DBK) si de Biserica Evanghelica in Germania (EKD).

In total, in jur de 23 de milioane de cetateni germani sunt in continuare credinciosi ai Bisericii Catolice si 21,14 milioane sunt membri ai Bisericii Protestante. Cele doua biserici insumeaza 53,2 la suta din totalul populatiei germane, care se ridica la mai mult de 83 de milioane de oameni.

Hans Langendorfer, secretar al Conferintei Episcopilor Germani, a calificat aceste date statistice drept „ingrijoratoare”.

„Fiecare plecare este dureroasa”, a declarat la randul sau Heinrich Bedford-Strohm, presedintele EKD. „De vreme ce oamenii de azi, spre deosebire de cei din trecut, decid liberi daca vor sa apartina bisericii, este important pentru noi acum sa explicam si mai clar de ce mesajul crestin constituie o baza atat de solida pentru viata.”

Numarul credinciosilor s-a tot redus in ultimii ani

In Germania se poate renunta ofical la calitatea de credincios al unei biserici printr-o declaratie data in fata unei agentii guvernamentale, cateodata un tribunal districtual. In declaratie nu trebuie mentionat motivul pentru care se doreste aceasta.

NapocaNews