Cele mai mari patru universități ale Clujului au fost, în acest an, ca un magnet pentru absolvenții de liceu dornici să ajungă studenți. Peste 23 de mii de tineri din întreaga țară s-au înscris pentru un loc la buget la admiterile organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Cei mai mulți tineri s-au îndreptat spre UBB, unde, per total, s-a înregistrat și cea mai mare concurență – 3,01 pe loc. Dealtfel, aici sunt secții unde concurență a depășit 10 candidați pe un loc.

La Universitatea Babeș-Bolyai au fost scoase la concurs 4975 de locuri bugetate, pe care s-au înscris 14.975 de candidați.

UBB are peste 10 specializări unde concurența a depășit 6 candidați pe un loc:

Media digitală – 14,26 candidați pe loc
Contabilitate și Informatică de Gestiune – 12,7 pe loc
Psihologie (limba română) – 9,7 pe loc
Administrarea afacerilor – 8,29 pe loc
Limba japoneză – 7,2 pe loc
Business – 7,08 pe loc
Informatică – 6,9 pe loc
Pedagogia învățământului primar și preșcolar – 6,9 pe loc
Limba norvegiană – 6,7 pe loc
Drept – 6,19 pe loc

La Universitatea de Medicină și Farmacie au fost scoase la concurs 650 de locuri fără taxa, pe care s-au înscris 1727 de candidați.

Radiologie și imagistică a fost cea mai căutată specializare a Universității, urmată de Asistență medicală generală și Tehnică dentară.

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, la UMF au existat specializări unde numărul de locuri fără taxă scos la concurs a fost mai mare decât numărul candidaților. La Farmacie, pe cele 90 de locuri bugetate au fost 88 de candidați, însă aici s-a obținut singura notă de 10 la examenul organizat de Universitate în acest an.

Radiologie și imagistică – 5,95 pe loc
Asistență medicală generală – 4,62 pe loc
Tehnică dentară – 4,26 pe loc
Nutriție și dietetică – 3,15 pe loc
Medicină – 2,57
Balneofiziokinetoterapie și recuperare – 2,5 pe loc
Medicină dentară – 2,43 pe loc
Farmacie 0,92 pe loc

La admiterea din acest an a crescut interesul tinerilor pentru Universitatea Tehnică. În total, aici au fost scoase la concurs 3440 de locuri, pentru care au luptat 5517 absolvenți de liceu.
La mai multe specializări concurența a depășit chiar 3 candidați pe un loc, în timp ce la extensia din Baia Mare, de exemplu, va fi organizată o nouă admitere în toamnă, pentru că au mai rămas locuri libere:

Inginerie medicală – 5,17 pe loc
Robotică – 3,7 pe loc
Mecatronică – 3,3 pe loc
Calculatoare – 3,2 pe loc
Arhitectură – 3 pe loc.

Și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a avut, în 2019, mai mulți candidați decât locurile scoase la concurs. În total, 970 de tineri au vizat unul dintre cele 830 de locuri bugetate. Aici sunt totuși secții unde nu s-au ocupat locurile, astfel că, la sesiunea din toamnă, vor fi scoase la concurs peste 100 de locuri fără taxă.

Măsurători terestre și cadastru – 2 pe loc
Medicină veterinară – 1,5 pe loc
Silvicultură – 1,5 pe loc
Știință și tehnologia alimentului – 1,5 pe loc