Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizează vineri, 26 iulie, de la ora 18:00, evenimentul ”Dansăm un bandoneon. Concert de Tango argentinian”.Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Cluj Tango Orchestra”, care își propune să aducă în fața publicului larg muzica autentică a tangoului argentinian din Buenos Aires.

Orchestra este formată din muzicieni profesioniști:Diana Crețu si Pedro Nunez vin din Orchestra Filarmonicii de Stat din Uruguay, violoniști cu o activitate profesională de peste 20 de ani în această orchestra, concertând pe marile scene ale Americii de Sud;
Olga Bordas, pianistă cu o bogată experiență scenică, atât în țară cât și peste hotare; Sorin Robert – bandoneon, fondatorul Asociației Culturale „Cluj Tango Orchestra”.

Scopul acestui concert este de a strânge fonduri pentru achiziționarea unui bandoneon, instrument ce se fabrica manual în Germania, neexistând în România. Momentan, instrumentul care îl are orchestra este cu titlu de împrumut, pentru o perioadă determinată.

Acest proiect de strângere de fonduri pentru bandoneon a fost inițiat în România de Lucian Stan, campion european de tango argentinian, dansator profesionist si profesor pedagog în arta tango-ului, prieten de suflet al muzicienilor.

Pe baza unei propuneri susținute de Argentina și Uruguay, tangoul a fost inclus în anul 2009 pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, bandoneonul fiind o componentă foarte importantă a acestuia.

Orchestra de tango care oferă recitalul de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima înființată în Transilvania, purtând cu mândrie numele orașului Cluj-Napoca, unde își desfășoară activitatea cei patru muzicieni.

NapocaNews