În Duminica a treia după Rusalii, 7 iulie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența a mii de credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi ai Catedralei, de la Centrul Eparhial și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Grijă și îngrijorare”, subliniind faptul că „una e grija și alta-i îngrijorarea”.

„Când vorbim de grijă ne gândim la faptul că: față de casa noastră, față de copiii noștri, față de societatea în care trăim avem anumite responsabilități, nu putem fi indiferenți. Trebuie să ne îngrijim de munca, de traiul nostru, și nu spunem numai noi asta, o citim și în Sfânta Scriptură. De pildă, Sfântul Apostol Pavel observând că, în cetatea Tesalonicului, printre creștini se instalase o indiferență față de muncă, față de viața lor de zi cu zi, creștinilor din Tesalonic, în a doua Epistolă, în capitolul 3, de la versetul 10 la 12, Sfântul Pavel le scrie așa: «şi când ne aflam la voi, v-am dat porunca aceasta: dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce. Pentru că auzim că unii de la voi umblă fără rânduială, nelucrând nimic, ci iscodind. Dar unora ca aceştia le poruncim şi-i rugăm, în Domnul Iisus Hristos, ca să muncească în linişte şi să-şi mănânce pâinea lor.» Cu alte cuvinte: să se îngrijească de pâinea cea de toate zilele, să se îngrijească de casa lor, să de îngrijească de copiii lor, să se îngrijească de viața lor de zi cu zi.”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Marius-Mircea Crișan, titrează Radio Renașterea.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

NapocaNews