Despre condimentul dafin puține persoane știu că acesta are numeroase proprietăți terapeutice deosebite, că este antiseptic, antifungic și stimulator. Frunzele dafinului pot fi folosite sub formă de infuzie, dar și sub formă de ulei care tratează virozele respiratorii, afecțiunile digestive, reumatismul, nevrozele și depresiile.

Dacă majoritatea semenilor noștri percep dafinul ca pe un condiment, este bine să știm că remediile cu dafin erau cunoscute cu zeci de ani în urmă, fiind folosite mai mult decât medicamentele. Hipocrate aprecia foarte mult frunzele și semințele de dafin, iar în acea vreme acestea erau folosite ca remedii excelente în vremea epidemiilor de malarie și holeră, datorită renumitelor lor proprietăți antiseptice și antimicrobiene. Suferinzii de aceste boli erau înfășurați în pansamente umezite cu ulei de dadin, apoi li se dădea să bea infuzie din frunze proaspete de dafin. În același timp, pe perna pe care bolnavul se odihnea erau presărate câteva frunze de dafin. S-a constatat că efectele benefice ale tratamentelor cu dafin se datorează faptului că frunzele acestei plante sunt bogate în ulei volatil, taninuri și mucilagii, substanțe active care tratează durerile artritice, anorexia, dar și unele afecțiuni ușoare ale sistemului nervos.

Infuzia de dafin este folosită de monahii greci pentru calmarea tulburărilor de somn, precum și în virozele respiratorii. Mai mult, specialiștii au constatat că infuzia din frunze de dafin normalizează glicemia.

NapocaNews