Codul Administrativ, recent adoptat de Guvern prin ordonanta de urgenta si publicat in Monitorul Oficial, prezinta numeroase probleme sesizate de fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

Prima dintre ele este chiar faptul ca a fost adoptat prin OUG, incalcandu-se astfel procedura de adoptare a unei legi prevazuta in Constitutie, a explicat Augustin Zegrean pentru Ziare.com. El a precizat ca proiectul ar fi trebuit aprobat de Parlament, prin lege, nu de catre Guvern prin OUG.

Nu numai Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala pe OUG privind Codul Administrativ, ci orice persoana care are un proces pe rol.

Si, spune Augustin Zegrea, daca cineva se va judeca in baza unei dispozitii din acest Cod Administrativ, va putea sa invoce gresita adoptare a legii si ar castiga.

O alta problema este introducerea pensiilor speciale in Codul Administrativ, desi CCR declarase neconstitutionala aceasta prevedere. Potrivit lui Augustin Zegrean, „o propunere legislativa care a fost declarata neconstitutionala nu mai poate fi adusa printr-o alta propunere legislativa”.

Totodata, o mare greseala o reprezinta prevederea din Codul Administrativ potrivit careia secretarul Consiliului Local a trecut in subordinea Primariei. Astfel, el va fi obligat de fiecare data sa semneze „toate aberatiile” pe care primarii le propun, atrage atentia Augustin Zegrean. In caz contrar, va fi dat afara.

NapocaNews