Miting de protest azi în Piața Victoriei, între orele 17:00 – 20:00. Românii din Harghita, Covasna și Mures vin la București să apere demnitatea pierdută a statului român.
Prin protestul de azi, ei solicită revizuirea unei Ordonanțe de Urgență controversate, date peste litera Legii supreme a țării, Constituția României. Prin mesajele lor, protestatarii avertizează: Codul Administrativ impus prin OUG, conform trocului PSD-ALDE-UDMR, transformă toate limbile minorităților în limbi obligatorii în toate administrațiile locale și centrale. Practic, limba română piere ca limbă oficială a statului român. Un haos care pulverizează, la nivel administrativ deocamdată, statul național unitar român. De altfel Legea Codului Administrativ a fost respinsă în această formulă de Curtea Constituțională a României. În acest sens OUG-ul Vioricăi Dancila este anti-constituțional, după cum arată și avertizorul civic Dan Tănasă. 

Peste o mie de români din judeţele Harghita şi Covasna şi mai multe organizaţii civice au organizat duminică un miting de protest în faţa Guvernului faţă de schimbarea codului administrativ. Românii acuză că ordonanţa de urgenţă enclavizează centrul ţării şi alte zone unde UDMR face parte din consiliile locale.

Începând  cu ora 17.00 în Piaţa Victoriei are loc un amplu miting de protest faţă de încălcarea gravă a prevederilor legii supreme, Constituţia României, prin aprobarea de către premierul României, Viorica Dăncilă, a Codului Administrativ. Aprobarea s-a făcut prin ordonanţă de urgenţă şi el cuprinde articole introduse în urma negocierilor politice dintre PSD şi UDMR şi care nu au egal în ultimii 30 de ani: limba maghiară devine în mod oficial a doua limbă de stat.

Alături de românii din centrul ţării a venit o mulţime impresionantă cu steaguri tricolore, costume populare şi mesaje împotriva prevederilor codului administrativ.

Vicepremierul Daniel Suciu invită la discuţii o delegaţie a protestatarilor pentru a le explica motivele din spatele ordonanţei de urgenta neconstituţionale.

Organizatorul protestului, Mihai Tirnoveanu, presedinte al Asociatiei „Calea Neamului” si vicepresedinte al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, sustine ca OUG pe Codul Administrativ a fost emisa de Guvern la presiunile UDMR si ale statului ungar si este „un act de tradare nationala”.

Protestatarii au reclamat că autorităților nu le pasă de situația românilor din Covasna, Harghita sau Mureș.

Aceștia au protestat pașnic, îmbrăcați în costume tradiționale românești și au cântat imnul României și cântece patriotice.

Maria Crețu mai consideră că, în curând, centrul țării „va fi ținut secuiesc”.

,,La noi, în Covasna, și în Consiliu Local și în Consiliu Județean nu prea sunt angajați români, noi să zicem că ne-am obișnuit cu anormalitatea. Dacă e o durere pentru noi, durerea este că autorităților Guvernului, Președinției și Parlamentului nu le pasă de soarta românilor din Covasna, Harghita și partial din Mureș. Încetul cu încetul, mijlocul României o să fie ținut secuiesc. În momentul în care absolvenții de liceu nu cunosc limba română, copiii nu pot comunica unii cu alții. Un primar de municipiu (Sfântul Gheorghe – n.r.) a afirmat, într-o conferință de presă, după o activitate organizată de 1 iunie, de ziua copilului, când o colegă l-a întrebat de ce s-a vorbit doar în maghiară, că ar fi corect ca ai ei copii să știe maghiara”, a mai precizat Maria Crețu.

Protestatarii au mai spus că autoritățile centrale nu vor să le cunoască problemele, deoarece în Covasna, Harghita și Mureș românii sunt prea puțini ca să conteze la vot și, din acest considerent, îi tratează cu indiferență și ignoră toate adresele pe care le formulează.

 

NapocaNews