Se reajustează structura muzeală pentru un mega-muzeu. Ministerul Culturii a anunțat crearea unei megastructuri, prin comasarea mai multor muzee, pentru a face loc și viitorului Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al holocaustului din România.

„Având în vedere articolele apărute în presa de astăzi, 18.07.2019, referitoare la înființarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii și Identității Naționale face următoarele precizări: va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locația existentă între Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Muzeul Național al Țăranului Român”, se arată în anunțul Ministerului Culturii publicat pe siteul oficial.

Daniel Breaz a afirmat joi, la prezentarea bilanțului Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru primele șase luni din anul 2019, că „Nu există nicio dispută cu Muzeul Antipa. Sunt subiecte de presă, e o scrisoare deschisă și chiar le-am mulțumit celor care au scris acea scrisoare în care au prezentat o anumită situație, pentru eleganța… și sincer vorbesc aici, nu sunt nici ironic… chiar au fost eleganți în acea scrisoare deschisă. Clar, Guvernul României are în programul de guvernare înființarea acestui Muzeu al Holocaustului (…). Avem susținerea, după cum ați văzut în acea scrisoare deschisă, inclusiv din partea Academiei Române. Deci, toți spun că este necesară construirea unui astfel de muzeu. În momentul de față, suntem și elaborăm o hotărâre de guvern de înființare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul respectiv». După ce se va înființa muzeul, vom decide și, de comun acord, poate și cu o consultare publică, vom vedea unde vom înființa muzeul respectiv. Vom vedea după ce vom încheia toate aceste demersuri legate de hotărârea guvernamentală. Acolo unde ne permite legea, acolo unde ne permite PUZ-ul, PUD-ul municipiului București vom găsi o soluție astfel încât să putem înființa acest muzeu. Mă repet, locația nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul Antipa și Muzeul Țăranului Român, ca să exclud din start orice speculație”.

NapocaNews