Guvernul Statelor Unite a introdus o nouă procedură care va permite deportarea mult mai rapidă a imigranţilor care se află în mod ilegal pe teritoriul ţării, fără a mai fi nevoie de o decizie a unei instanţe în acest sens, potrivit BBC.

Potrivit noilor reguli, care ar urma să intre în vigoare marţi, orice imigrant care nu are acte care să îi justifice şederea în Statele Unite şi care nu poate demonstra că a locuit în ţară timp de peste doi ani, poate fi deportat imediat.

Anterior, doar persoanele reţinute la cel mult 160 de kilometri de graniţă şi care se aflau în Statele Unite de cel mult două săptămâni puteau fi deportate în regim de urgenţă. Migranţii care nu se încadrau în aceste prevederi trebuiau să fie aduşi în faţa unei instanţe pentru a putea fi deportaţi.

Decizia autorităţilor vine pe fondul criticilor aduse politicii de imigraţie a Statelor Unite, în contextul condiţiilor precare din centrele de detenţie pentru migranţi de la graniţa cu Mexicul.

Potrivit analiştilor, preşedintele Donald Trump plănuieşte să folosească o atitudine mai dură faţă de fenomenul imigraţiei ilegale ca parte a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2020.

Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) a anunţat că intenţionează să conteste această nouă procedură în instanţă.

NapocaNews