Dă savoare mâncărurilor, dar are şi numeroase efecte terapeutice. Complexul de vitamine, minerale şi antioxidanţi din pătrunjel acţionează precum o armată puternică împotriva toxinelor şi substanţelor nocive care pătrund în organism. Iată de ce e bine să-l consumi!

Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. E o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi. Conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind astfel la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice.

Pătrunjelul e un ingredient natural care nu trebuie să lipsească din trusa de îngrijire a pielii. Din sucul de pătrunjel se poate face o mască; se aplică pe faţă şi are rolul de a regenera, de a împrospăta şi de a conferi strălucire tenului. De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă, conform www.csid.ro.

Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei, meteorismului şi colicilor abdominale, astmului bronşic, amenoreei şi elimină halena (respiraţia urât mirositoare). Sub formă de gargară, băi sau spălături locale, pătrunjelul ajută la vindecarea plăgilor, înţepăturilor de insecte, a conjunctivitei, ameliorează contuziile şi pigmentaţiile pielii şi înlătură durerile dentare. Frunzele şi tulpinile de pătrunjel ajută la eliminarea toxinelor din organism şi sunt eficiente în toate afecţiunile ficatului. În plus, datorită calităţii sale de excelent antioxidant, pătrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, câte 20 ml suc împreună cu alte sucuri naturale ajută la vindecarea cancerului.

NapocaNews