In cele nouă luni ale Campaniei Militare din 1919 terminată cu înfrângerea comunismului maghiar, românii au pierdut 188 de ofiţeri şi 11.478 de soldaţi, din care 69 ofiţeri şi 3.601 de soldaţi morţi, conform analistului militar Cristian Negrea.

Astăzi îl pomenim pe Eroul Alexe Ioan, caporal în Regimentul 2 Vânători care si-a dat viața în prima zi a Sfintelor Paşti, 20 Aprilie 1919, pentru salvarea unor oameni de seamă dintr-un sat românesc care astăzi îi poartă numele.

„Acest grup de intelectuali a fost însoțit de o patrulă în fruntea căreia se afla caporalul Alexe N. Ion, Nelu, cum îi spunea camarazii. Pentru a-i păzi mai bine de furia soldaților maghiari, care stăteau ascunși prin văi cu coclauri neumblate, patrula românească i-a încadrat pe săteni, de o parte și alta a drumului, cu caporalul Alexe în fruntea grupului. Deodată din senin urmează un cuib de mitralieră dintr-o parte a drumului de pe o costișp și toți oamenii se culcă la pământ. Soldații români ripostează cu armele lor, alungându-i pe dușmani. Când se ridică să plece mai departe, Caporalul Alexe N. Ion nu se mai scoală, un glonț îi atinsese inima și sângele proaspăt se strecura prin veston, șiruindu-i pe piept. Un învățător caută să-i dea primul ajutor, dar în zadar, inima lui stătuse”, se arată în monografia comunei Râca. Caporalul Alexe a făcut parte din Regimentul 2 Vânători, compania a cincea, contingentul 1916.

Oficiul National Cultul Eroilor consemnează la randul său:

„În primăvara anului 1919, când armata română acţiona pentru dezrobirea fraţilor de veacuri subjugaţi, în prima zi de Paşte, a căzut ucis mişeleşte de garda roşie un brav ostaş, caporalul Alexe Ioan din Regimentul 2 Vânători Regina Elisabeta.

Rămăşiţele pământeşti ale acestui erou au fost înhumate cu pietatea cuvenită în curtea bisericii din Pâncota, iar la căpătâi s-a ridicat o frumoasă cruce monumentală (…). La zilele de sărbătoare se oficiază de către parohul bisericii un serviciu religios pentru odihna şi pomenirea sufletului celui jertfit pentru Ţară. Mormântul este acoperit cu flori care exprimă recunoştinţa supravieţuitorilor către eroii neamului.

Pe cruce se află următoarea inscripţie: «Aici odihneşte caporalul Alexe Ioan, din comuna Adunaţi, judeţul Teleorman, din Regimentul 2 Vânători Regina Elisabeta, compania a 5-a, contingentul 1916. Mort pentru Ţară, fiind împuşcat mişeleşte în drum spre Cherechiu de garda roşie ungurească în ziua primă a Sfintelor Paşti, 20 Aprilie 1919.

Martirule erou, odihneşte în pace!»

Pe 4 august îl vom pomeni asa cum se cuvine si pe acest Erou si-l vom purta în inimile noastre în Marșul Românilor către Arcul de Triumf.

Dumnezeu să-l odihnească!

Mihai Târnoveanu