Uniunea Europeană ar trebui să ofere o cale clară de aderare statelor aflate în regiunea Balcanii de Vest, pentru a arăta vitalitatea proiectului european şi pentru a evita destabilizarea în regiune, a declarat vineri preşedintele polonez Andrzej Duda, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Duda a mai afirmat, în cadrul unui summit între UE şi statele din vestul Balcanilor, organizat la Poznan, Polonia, că statele din regiune nu ar trebui să participe într-o „cursă”.

Oficialul polonez a criticat ezitarea Uniunii Europene privind discuţiile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, adăugând că ambele state au adoptate reforme dificile pentru a îşi îmbunătăţi şansele de aderare.

Acesta a reiterat că o decizie politică privind extinderea Blocului comunitat ar fi binevenită în contextul ieşirii Marii Britanii.

„UE, ca şi comunitate, ar trebui să arate că proiectul european este în viaţă, este atractiv şi are un adevărat viitor pentru statele care vor să se alăture”, a declarat Duda.

La summitul de la Poznan mai sunt aşteptaţi să participe cancelarul german Angela Merkel, premierul polonez Mateusz Morawiecki, premierul francez Edouard Philippe şi premierul britanic Theresa May.

Pe agenda discuţiilor de vineri se află şi demararea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord.

NapocaNews