Fundația Szekler Monitor l-a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe Mihai Sorin Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, pentru că a publicat la câteva zile după 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un citat din publicistica lui Mihai Eminescu, pe care secuii îl interpretează ca denigrator și jignitor la adresa lor. Prin urmare, Mihai Tîrnoveanu este chemat să se prezinte marți, 27 august, la ora 10:00, pentru a răspunde în fața C.N.C.D. la acuzațiile de incitare la ură interetnică si religioasă, comportament discriminatoriu față de comunitatea maghiară și altele asemenea, aduse împotriva lui de fundația secuiască română.
În afară de acțiunile organizate de Mihai Tîrnoveanu în domeniul activismului civic, dintre care cea mai recentă este marșul de aniversare a Centenarului eliberării Budapestei de bolșevismde către armata română, sunt avute în vizor și 14 postări din mediul online, pe teme precum Valea Uzului, Cheile Bicazului, Codul Administrativ, manifestările prilejuite de Zilele Naționale ale României, 1 Decembrie si 24 Ianuarie, și altele.
„În data de 18 martie a publicat un citat din publicistica lui Eminescu (Anexa 3), despre care se știe că în general a fost una exagerat naționalistă, în multe cazuri antisemită. În citatul respectiv se fac afirmații denigratoare față de maghiari, cu unicul scop de a denigra, jigni”, se arată în paginile sesizării adresate CNCD de Fundația Szekler Monitor.
În scurtul fragment postat de Mihai Tîrnoveanu, acesta citează din articolul Ecuilibrul, scris de tânărul Eminescu la vârsta 20 de ani, în care scriitorul și publicistul demontează ficțiunea revizionistă. Conform Mihai-Eminescu.ro, în urma acestui articol, autorul „a fost urmarit de organele unguresti si dat in judecata, motiv pentru care a trebuit sa paraseasca Austro-Ungaria”. Nu e de mirare că aceste scrieri tulbură până astăzi pe adepții revizionismului maghiar, care își adresează plângerile unei instituții conduse, întâmplător sau nu, de un etnic maghiar, Csaba Asztalos.
De altfel, petentul Zsolt Arus, președintele fundației reclamante, care denigrează memoria poetului național al românilor, este una și aceeași persoană cu organizatorul unei manifestări de omagiere a criminalului de război Wass Albert, responsabil de uciderea unor cetățeni români și evrei după Dictatul de la Viena, care prevedea în 1940 cedarea Nord-Vestului Transilvaniei de România către Ungaria, scrie Activenews.
Sefii SRI se fac ca nu vad provocarea?
NapocaNews