Și comunitatea ortodoxă romă de la Pata Rât își sărbătorește astăzi ocrotitorul. Această comunitate are o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Moise Arapul”, construită în anul 2014 pentru cele aproximativ 40 de familii din zonă. Parohia este păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan. Aici se desfășoară o intensă activitate social-misionară. În luna martie a anului 2019 a fost sfințită și a doua biserică din zona, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care deservește comunitatea de romi din zona Dalas, formată din aproximativ 300 de copii și peste 100 de familii. În ambele biserici de la Pata Rât, în fiecare duminică după-amiaza se organizează programe pentru copii, activități educative, recreative și religioase.

În cadrul eparhiei Clujului funcționează două parohii misionare pentru romi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de preotul Marin Trandafir Roz, de etnie romă, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan.

Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale, coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Romi „Sfântul Moise Arapul” și a ASCOR Cluj.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de romi de la Pata Rât, Turda și alte localități din eparhie.

Arhiepiscopia Clujului are în derulare în prezent 50 de proiecte şi programe sociale care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane, printre care și un număr însemnat de persoane de etnie romă, titrează Radio Renașterea.

Luni va fi prezent în comunitatea de la Pata Rât și Părintele Mitropolit Andrei, care va împărți copiilor de aici 250 de ghiozdane cu rechizite, achiziționate de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Cluj și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Valoarea fiecărui ghiozdan cu rechizite este de aproximativ 100 de lei.

NapocaNews