Circa 356 de imigranți ilegali aflați la bordul navei ONG „Ocean Viking” vor fi debarcați în Malta și apoi relocați în mai multe state membre UE, printre care și România, a informat vineri Guvernul maltez, conform agenției Dpa, citată de Știri pe Surse. Decizia vine după ce, inițial, se anunțase că România nu va mai prelua imigranți, pentru că sunt suficient de multe țări care vor să îi ia.
Nava „Ocean Viking”, operată de organizațiile SOS Méditerranée și Medici fără Frontiere, este blocată de mai multe zile în Marea Mediterană, după ce i-a fost refuzată intrarea în vreun port european, potrivit Mediafax.
ADVERTISEMENT
„Malta a acceptat să fie o parte a soluției acordate navei Ocean Viking”, în urma „unor discuții cu Comisia Europeană și mai multe state membre, în special Franța și Germania”, se arată într-un comunicat al Guvernului maltez, însă premierul Joseph Muscat a declarat că niciun imigrant nu va rămâne în Malta.
Malta a fost de acord să permită ancorarea navei „Ocean Viking” într-unul dintre porturile sale, pasagerii acesteia urmând să fie transportați în Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg, Portugalia și România.