Macron îl bagă economic pe Putin în Europa. România a rămas la diatriba războiului rece

În timp ce România rupe relațiile economice cu Rusia, Macron îl invită pe Putin în UE. Cu câteva zile înaintea summit-ului G7 de la Biarritz, Emmanuel Macron i-a deschis larg ușa lui Vladimir Putin, la reședința sa de vară din fortul Brégançon, fi e ea, Rusia, exclusă din clubul celor mai puternice națiuni ale planetei. Asta pentru că, sub soarele mediteranean, Macron visează o nouă ordine mondială, bazată pe reapropierea UE de Rusia.

Putin a sosit la Brégançon jonglând din încheietură un buchet de flori pentru soția lui Macron, Brigitte. În ciuda așteptatelor dezacorduri, tonul discuțiilor a fost îndreptat către un dezgheț bilateral, Macron lucrând la o apropiere strategică între Europa și Rusia „pentru a face față unei lumi aflate în criză și pentru a împiedica Moscova să se apropie prea mult de China”, estimează observatori citați de AFP.

În privința Ucrainei, unde Moscova continuă să susțină mișcările separatiste proruse, sosirea la putere a președintelui Volodimir Zelenski este percepută de Macron ca o oportunitate pentru a pune capăt conflictului din această țară, liderul de la Elysee pledând pentru un summit în format Normandia (Rusia, Ucraina, Germania, Franța) în viitoarele săptămâni”.

„Vom vorbi despre Ucraina (…) există lucruri demne de discutat și care provoacă un optimism prudent”, a replicat Putin, prevenind însă că „orice întâlnire trebuie să aducă rezultate concrete, întrebat fiind despre eventualitatea unui summit. În privința dosarului Siriei unde, în provincia Idlib, armata siriană continuă ofensive și bombardamente cu ajutorul rușilor, Macron a judecat „imperioasă” nevoia respectării încetării focului și masacrării civililor. Liderul de la Kremlin, de neclintit în privința Siriei și a Iranului, a răspuns glacial: Rusia „susține eforturile armatei siriene pentru a elimina amenințările teroriste din Idlib.

Să salutăm Rusia cea europeană

În ciuda divergențelor trecute în revistă, președintele Franței a pledat neabătut pentru o reapropiere UE-Rusia, apelând, citat de Express, la regăsirea „încrederii” într-o ordine internațională aflată în „recompunere”. În ciuda „neînțelegerilor din ultimele decenii, a dezbaterilor privind relația cu Occidentul”, Rusia „este europeană” și „trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate și încredere între Uniunea Europeană și Rusia”, a declarat liderul de la Elysee.

NapocaNews