„Viața omului se sfințește prin nevoință, prin lucrare, prin post, prin rugăciune. Nimeni nu se sfințește mâncând bine, trăind bine și plimbându-se numai în lumea aceasta”, a atras atenția Mitropolitul Serafim miercuri la Mănăstirea Sihla.

„Fiecare se nevoiește și se sfințește pe sine în măsura în care postește, se roagă, în măsura în care încearcă să facă binele și numai binele, în măsura în care se luptă cu patimile proprii, cu păcatele și încearcă să cultive în locul lor virtuțile creștine”, a semnalat ierarhul oferind-o ca model pe Sfintei care s-a nevoit în părțile Sihlei.

„Exemplul cel mai mare îl avem în Cuvioasa Maica noastră Teodora de la Sihla care a trăit într-o asceză cu adevărat extremă. N-a mâncat toată viața ei decât extrem de puțin, a trăit în rugăciune, în nevoință, neavând nici măcar haine cu care să se îmbrace și îndurând frigul și căldura”, a spus Mitropolitul Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord potrivit Doxologia.

Înaltpreasfinția Sa a explicat că prin această asceză extremă Sfânta Teodora a biruit firea ei pământească.

„Așa ne biruim firea noastră păcătoasă, înclinările pătimașe ale sufletului și ale trupului nostru pe care le avem cu toții, numai nevoindu-ne”, a concluzionat ierarhul, titrează Basilica.

Mitropolitul Serafim a slujit miercuri la Mănăstirea nemțeană Sihla, înființată la mică distanță de peștera în care s-a nevoit Sfânta Teodora, împreună cu 30 de preoți în prezența a numeroși pelerini.

NapocaNews