Scriitorul Nicolae Breban a fost alături de grupul condus de carismaticul Nichita Stănescu încă de când erau tineri și s-au format împreună într-un cerc select de intelectuali, pe atunci tineri cu aspirații uriașe, din care mai făceau parte și Matei Călinescu sau Cezar Baltag.

Din cauza sistemului totalitar sub care marii oameni de literă români au fost nevoiți să dezvolte adevărate capodopere literare, Nicolae Breban povestește că „am rămas marginali”, dând exemplul chiar și al lui Nichita Stănescu care la începuturile sale poetice era redactor la Gazeta literară pe un post umil de corector.

Elementele de geniu ale lui Nichita Stănescu și poezia uitată Enghidu.

„Paul Georgescu, fost instructor în Comitetul Central, cel care îl proteja pe Nichita, îl chema la el acasă. Simțea… Nichita avea deja elemente clare de geniu. A fost perioada lui cea mai formidabilă”, spune Nicolae Breban.

Nichita Stănescu avea în manuscris un poem anti-materialist și anti-marxist. M-a rugat să nu spun nimănui. Era un poem uriaș publicat abia în al treilea volum. Este vorba despre Enghidu, un poem uriaș de nivel european pe care din păcate nici critica nu îl mai comentează”, a mărturisit Nicolae Breban, titrează DC News.

Romancierul a mai povestit că Paul Georgescu, cel care conducea în perioada respectivă Gazeta literară, și Geo Bogza, erau fascinați de Nichita Stănescu în care au văzut imediat genialitatea.

 

NapocaNews