Ieri s-a dat startul în cel mai nou proiect al Asociației Culturale Hai în Sat: Hai în Sat la Lectură.

Primul eveniment a avut loc în Suceagu, unde scriitori, oameni de cultură și jurnaliști s-au întâlnit cu un public format în cea mai mare parte din localnici, locuitori ai satului.  Aproximativ 75 de pesoane dintre care mai mult de jumătate copii, au avut ocazia să stea față în față cu Cornel Udrea, George Vasile Dâncu și Zorin Diaconescu într-o întâlnire a cărei menire este aceea de a stimula interesul tinerei generații pentru citit și scris.

“Mai copilași, învățați să vorbiți, să citiți și să scrieți în limba română! Fiecare veți ajunge la un moment dat în față unei comisii care va evalua acest lucru.” – a afirmat Cornel Udrea – autor a 141 de cărți și 68 de premiere teatrale.

În cadrul discuțiilor libere care au avut loc, Cornel Udrea a invitat tinerii din public să discute despre modul în care ei se regăsesc în cuvântul scris și rostit și să recite din propriile lor creații.

Proiectul Hai în Sat la Lectură are ca obiectiv stimularea în rândul tinerei generații a apetitului pentru citit și scris, abilități și pasiuni tot mai absente din activitătile specifice acestei vârste, dar care sunt componente esențiale în dezvoltarea individului și implicit a societătii.

Hai în Sat la Lectură este un proiect prin care pe parcursul lunii august, tinerilor din 5 sate ale județului Cluj, li se oferă  posibilitatea de a se întâlni cu scriitori consacrați, cu actori de primă mărime, cu oameni de cultură, un proiect prin care locuitorii din mediul rural vor participa la lansări de carte și întâlniri cu personalităti ale lumii literare, evenimente unice și prea rar întâlnite în lumea satului.

Urmează întâlniri în alte 4 comunități rurale dintre care ultima va fi Baciu, la sfârșitul acestei luni, când invitat va fi actorul Dorel Vișan, de această dată în dubla lui calitate, atât de actor cât și de scriitor.

 

Radu Ștefan